Sobota, 27. července 2024

Na konferenci COP28 bude EU usilovat o konec fosilních paliv v energetice

Na konferenci COP28 bude EU usilovat o konec fosilních paliv v energetice

Evropská unie bude usilovat o to, aby v závěrečné dohodě klimatické konference COP28 v Dubaji byl zmíněn konec používání fosilních paliv v energetice. Píše to dnes agentura EFE s odkazem na zdroje ze španělského předsednictví Evropské unie. EU bude usilovat také o ztrojnásobení obnovitelných zdrojů a navýšení energetických úspor do roku 2030. Cílem je prosadit opatření, která by pomohla udržet nárůst průměrných teplot do roku 2100 pod 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou dobou.

Jednání o konci používání fosilních paliv v energetice bude podle zdrojů ze španělského předsednictví patřit k nejkomplikovanějším tématům na summitu COP 28. EU by chtěla prosadit cíle, které jsou v souladu s doporučeními Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) a Mezinárodní agentury pro energii (IEA). To by znamenalo ukončení používání zdrojů jako jsou ropa, uhlí či plyn ve výrobě elektrické energie do roku 2030 a ve zbytku energetického odvětví do roku 2050.

"Musíme vyslat jasný signál světu, že se zabýváme kořenem problému, a investorům, aby začali pracovat s obnovitelnými zdroji a pomohli globálnímu Jihu s jejich rozvojem," cituje agentura své zdroje.

EU podle španělského předsednictví bude také usilovat o to , aby v konečné dohodě summitu byl závazek ztrojnásobit výrobní kapacity obnovitelných zdrojů a zdvojnásobit energetickou efektivitu do roku 2030.

Podle představitelů španělského předsednictví je také nutné do roku 2050 snížit spotřebu výrobků z ropy, například plastů či asfaltu, o 75 procent, aby se podařilo naplnit cíl udržet oteplení pod úrovní 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou.

Klimatická konference COP28 se uskuteční ve Spojených arabských emirátech od 30. listopadu do 12. prosince. Podle agentury DPA se očekává účast až 70.000 vyjednavačů a státních představitelů, zástupců nevládních organizací, ekologů a novinářů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů