Sobota, 27. dubna 2024

V lužních lesích na jihu Moravy jsou tři nové přírodní památky

V lužních lesích na jihu Moravy jsou tři nové přírodní památky

Tři oblasti v lužních lesích nedaleko Břeclavi jsou od prosince přírodními památkami. Dostaly názvy Kostická Čista, Týnecké Fleky a Saufang. Rozkládají se na téměř 111 hektarech. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová .

Nové přírodní památky v katastru Týnce na Moravě a Tvrdonic se nacházejí v lesích podél řeky Moravy mezi Hodonínem a Lanžhotem. Jde o komplex vlhkých a často zaplavovaných luk se solitérními duby, mokřady vázanými na mrtvá vodní ramena, tůněmi, kanály i zbytky starého lužního lesa s řadou ohrožených druhů rostlin a živočichů.

"Abychom ráz krajiny zachovali a podpořili biodiverzitu, letité stromy necháváme na místě k zetlení a jako biotop chráněných druhů. Průběžně vysazujeme mladé, ale už vzrostlé třímetrové doubky, na loukách odstraňujeme náletové dřeviny a obnovujeme nebo hloubíme tůně," uvedl ředitel Lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda.

V oblasti se vyskytuje například tesařík obrovský i roháč obecný, v tůních čolek obecný či dunajský a kuňka obecná, v korunách stromů pak lejsek bělokrký, žluna šedá nebo strakapoud prostřední. Zahlédnout lze i čápa černého, orla mořského i královského či některého z luňáků.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, škodí mu dlouhodobý nedostatek vody. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, vedle míst kolem obory Soutok nedaleko Břeclavi je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví ležící mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů