Sobota, 27. července 2024

Praha dala za poslední dva roky 377 milionů korun na klimatické projekty

Praha dala za poslední dva roky 377 milionů korun na klimatické projekty

Praha se svými městskými částmi a organizacemi loni a letos uskutečnila 57 projektů v celkové hodnotě 377 milionů korun, které reagovaly na klimatickou změnu. ČTK to v tiskové zprávě sdělil mluvčí města Vít Hofman. Projekty se týkaly výsadby a úprav zeleně, revitalizace a obnovy vodních ploch a toků, instalace vodních prvků v ulicích nebo protipovodňových opatření. Město v roce 2021 schválilo takzvaný klimatický plán, podle kterého chce do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli.

"Do realizace projektů se zapojilo 51 městských částí, 14 organizací a společností hlavního města Prahy a tři odbory pražského magistrátu," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Již uskutečněné projekty se podle informací města týkaly zejména zeleně, lepšího zadržování dešťové vody, instalace mlžítek, pítek a dalších vodních prvků nebo budování protipovodňových opatření. Takzvaný zásobník plánovaných projektů adaptace na klimatickou změnu nyní podle Hofmana obsahuje 324 projektů a 93 záměrů v hodnotě více než 12 miliard korun, jejich financování se město pokouší zajistit i z různých dotačních programů státu či EU.

Součástí dříve schváleného klimatického plánu je 69 velkých opatření na zlepšení životního prostředí a ochranu klimatu. Mezi nimi je mimo jiné přestavba bioplynové stanice, kterou metropole loni koupila ve středočeském Chrástu u Poříčan. Bude zpracovávat a využívat nejen bioodpad, ale veškerý odpad z gastronomie. Do plánu patří také osazování městských budov fotovoltaickými panely, zlepšení třídění odpadu, budování nabíječek pro elektromobily nebo využití zbytkového tepla z odpadních vod pro vytápění. Cílem je do roku 2030 snížit emisí oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů