Neděle, 12. května 2024

28. dubna - Den záchrany žab

Žáby jsou důležité pro náš ekosystém, udržují populaci hmyzu na nízké úrovni a tím předcházejí nemocem. Mnoho druhů je ale již ohroženo, tak se zapojte do boje za jejich záchranu.

28. dubna - Den záchrany žab

Žábám se prostě nedostává dost lásky ani dost uznání! Ve skutečnosti je situace tak vážná, že některým z nich hrozí velké nebezpečí vyhynutí. Save The Frogs Day si klade za cíl zvýšit povědomí o těchto nádherných obojživelnících a o všem, co pro nás dělají.

Nyní je čas dozvědět se více a připravit se na oslavu všeho, co souvisí s Save the Frogs Day!

Historie Save The Frogs Day

Žáby lze nalézt po celém světě a jsou na Zemi neuvěřitelně dlouhou dobu, přičemž první předchůdce moderní žáby je datován do období triasu. To už je opravdu dávno! Od té doby tyto téměř výhradně masožravé potvůrky požírají všechny známé druhy hmyzu po celém světě.

Nejste fanouškem komárů? Pak je to ideální příležitost stát se velkým fanouškem žab, protože jich ročně sní tuny! Někdy je dokonce snědí, než se z nich stanou komáři, a pochutnají si na komářích larvách, než budou mít šanci vyrůst v krev sající hrozbu.

Žáby jsou často mylně považovány za ropuchy, ale ve skutečnosti mezi nimi existují významné rozdíly. Nejviditelnější rozdíl je v tom, že ropuchy jsou schopny žít na suchu po dlouhou dobu. Na druhou stranu žáby vyžadují velmi vlhké prostředí, zčásti proto, že jejich kůže je polopropustná a umožňuje jí snadno procházet voda a plyny.

Každý milovník žab ví, že mají také úžasné vokalizace. Ve skutečnosti je zpěv žab jedním z prvních příznaků příchodu jara v některých oblastech světa, dokonce i v metropolitních oblastech, kde mohou najít stojaté rybníky a příkopy k životu.

Bohužel jsou nyní žáby ohroženy. Od 50. let 20. století počet žab na světě rychle klesá a má se za to, že jen od 80. let zmizelo ze světa přes sto druhů žab!

Postupem času, pokud se nezavedou snahy o ochranu, může se z ekosystémů planety ztratit mnohem více druhů žab. Save The Frogs Day je důležitým časem, který se snaží zvýšit povědomí o nebezpečích, kterým tito důležití obojživelníci čelí, a o důsledcích života ve světě bez žab.

Časté dotazy

Kdy se slaví Save the Frogs Day?

Save the Frogs Day připadal každý rok na poslední dubnovou sobotu, ale od roku 2023 se nyní každoročně koná 28. dubna.

Jak oslavit Save the Frogs Day?

Save the Frogs Day lze oslavit zvyšováním povědomí a prací na tom, aby byl svět lepším místem pro žáby.

Proč žáby potřebují zachránit?

Od 70. let 20. století bylo ztraceno nejméně 200 druhů žab a mnoho dalších bude v budoucnu bez jejich ochrany.

Jak oslavit Save The Frogs Day

Ti, kteří chtějí oslavit Den zachraňování žab, mají řadu různých možností, jak si tento den užít. Pro začátek vyzkoušejte některé z těchto nápadů:

Poslechněte si hudbu o žábách

Vžijte se do ducha Save the Frogs Day a vytvořte si seznam skladeb, abyste mohli poslouchat nějaké melodie o žábách - nebo od žab! Začněte s některými z těchto zábavných písní:

Peace Frog by The Doors (1970). Tato píseň není jednou z nejznámějších písní The Doors a nikdy nebyla vydána jako singl v USA.

Kiss that Frog od Petera Garbriela (1992). Čtvrtý singl z Gabrielova šestého alba, US.

Radost světu od Three Dog Night (1970). Se slavným počátečním textem ,,Jeremiah byl žába, byl můj dobrý přítel" je tato píseň klasikou sedmdesátých let.

Není snadné být zelený od Kermit the Frog (1970). Kermit si stěžuje na to, že je zelený, nakonec si svou barvu uvědomí a dokonce se stane silným poselstvím o rase.

Zvyšujte povědomí, abyste pomohli zachránit žáby

Jedna věc, kterou lze udělat, je zjistit, jaký druh žab žije v místní oblasti a jaké nebezpečí jim může hrozit. Toho lze dosáhnout prostřednictvím výzkumu v místní knihovně nebo spojením s místní ochranářskou organizací. Pak by bylo skvělým nápadem stát se obhájcem žab sdílením těchto informací se společnostmi, sousedy a přáteli, ať už ústním podáním nebo prostřednictvím sociálních sítí.

Spolu s tím by bylo důležité pokusit se vypracovat akční plán, který zajistí, že komunita bude využívat výhod prostředí plného žab pro příští generace. Jakmile budou tyto místní problémy vyřešeny, je čas přejít do světa!

Přispějte na záchranu žab

Pomoc při záchraně žab nemusí být něco, co může udělat každý ve své oblasti, ale to neznamená, že se s tím nedá nic dělat. Poskytnout finanční dar některé z organizací na záchranu žab je skvělý způsob, jak se zapojit!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů