Sobota, 27. dubna 2024

Guterres vyzval státy COP28, aby se dohodly na postupném konci fosilních paliv

Guterres vyzval státy COP28, aby se dohodly na postupném konci fosilních paliv

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval vyjednavače na klimatické konferenci COP28 v Dubaji, aby prokázali dobrou vůli a co největší míru přizpůsobivosti a shodli se na postupném ukončení využívání fosilních paliv. Tato otázka je ústředním tématem konference OSN, zúčastněné státy by měly přijmout závěrečné usnesení v úterý. Podle pozorovatelů se však zatím daří najít společnou řeč jen v dílčích případech.

Je zásadní, aby konečný text "uznal potřebu odklonit se od všech fosilních paliv v takovém časovém plánu, který odpovídá limitu 1,5 stupně," řekl dnes Guterres novinářům v Dubaji. Na klimatickém cíli udržet globální teploty pod 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou se státy dohodly na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015.

"Neznamená to, že všechny země musí ukončit používání fosilních paliv současně," dodal šéf OSN s odkazem na požadavek některých rozvojových zemí, které chtějí na zavedení změn více času než bohatší státy. Na takový dvoufázový plán na vyřazení fosilních paliv ovšem reagovali skepticky klimatičtí aktivisté, píše agentura AP.

Ekologický aktivista z Nigérie Nnimmo Bassey uvedl, že konečným cílem by mělo být ponechat fosilní paliva tam, kde jsou - tedy v zemi. "Nemůžeme dál pouštět kohoutek a předstírat, že utíráme podlahu. Kohoutky musíme zavřít," řekl Bassey a dodal, že největší cenu za těžbu a průzkum často nesou domorodé komunity po celém světě.

Konference má podle oficiálního harmonogramu skončit 12. prosince. V uplynulých letech se však setkání opakovaně prodloužila kvůli zdlouhavým jednáním nad závěrečným dokumentem. "Závodíme s časem," řekl Guterres, zatímco před konferenční místností stálo v tichu a s nápisem "držte linii" 15 demonstrantů.

"V této klíčové fázi nemáme ani minutu nazbyt a nikdo z nás toho moc nenaspal," uvedl dnes ráno výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell s tím, že se podařilo výrazně zúžit oblasti, ve kterých je třeba vyjednávat. Týká se to zejména snížení emisí. Možnost, že se letos dohody nedosáhne, nicméně nevyloučil.

Dlouhá vyjednávání byla patrná také podle zpravodaje listu The Guardian. Předseda konference a ministr průmyslu Spojených arabských emirátů (SAE) Sultán Džábir dnes dopoledne jen pár minut před začátkem zrušil tiskovou konferenci a prostory určené pro setkání jsou o poznání tišší, protože mnoho vyjednavačů dospává po rozhovorech, které se vedly dlouho do noci, píše list.

Řada zemí v čele se Saúdskou Arábií trvá na tom, aby se konference letos zaměřila jen na snížení současného znečištění klimatu, nikoliv na fosilní paliva, která jsou ale hlavním hybatelem klimatické změny. Nejméně 80 zemí včetně Spojených států, zemí Evropské unie či mnoha chudších států, které nejvíc ohrožují jevy způsobené změnou klimatu, naopak požadují, aby se konečná dohoda z konference vyslovila pro konec fosilních paliv.

Saúdská Arábie se podle Aldena Meyera z klimatického think-tanku E3G snaží zmobilizovat ostatní členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby vznesli námitky proti jakýmkoliv zmínkám o fosilních palivech v závěrečné dohodě COP28. "Může to být velmi dlouhý týden," řekl Meyer.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů