Sobota, 27. dubna 2024

Pozor na free ridery při vánočních nákupech elektra

Pozor na free ridery při vánočních nákupech elektra

S blížícím se koncem roku domácnosti nakupují pod vánoční stromek nová elektrozařízení či využívají slevové akce k obměně zastaralých zařízení. Při nákupu se vyplatí zkontrolovat, jestli prodejce účtuje takzvaný příspěvek na recyklaci. Ten je indikátorem nejen poctivosti a zodpovědného přístupu prodejce, ale i toho, že výrobek neohrozí naše zdraví a životní prostředí. Od nepoctivých firem proto elektrozařízení raději nekupujte.

Elektrické spotřebiče jsou nezbytnou součástí každé domácnosti. Jejich počet se často zvyšuje během vánočního období a lednových výprodejů. Zpětný odběr elektroodpadu a jeho recyklace je služba, kterou si zákazník při nákupu předplácí. Pokud recyklační poplatek u výrobku chybí, měl by kupující ve vlastním zájmu zpozornět.
,,Ať už nakupujete v kamenných prodejnách nebo přes e-shopy, měli byste si při nákupu kromě ceny ověřit i to, jestli prodejce u výrobku uvádí příspěvek na jeho budoucí recyklaci. Je to ve vašem zájmu nejen kvůli ochraně životního prostředí, ale i z hlediska bezpečnosti výrobku," říká Petr Číhal, obchodní ředitel společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci různých druhů elektrozařízení.
Nepoctivé firmy ohrožují životní prostředí i naše zdraví
Pokud kupující hledí na cenu bez ohledu na to, jestli jsou dodržovány zákony, nedělá dobře. Podporuje tím nekalou konkurenci, která sice nabídne nižší cenu, ale za cenu ohrožení životního prostředí a zdraví spotřebitele. Nepoctiví výrobci či dovozci elektrozařízení totiž většinou nedodržují ani další zákonné povinnosti, které mají chránit či informovat spotřebitele.
,,Typicky neuvádějí veškeré informace o výrobcích či nedodržují evropské bezpečnostní standardy a normy, což představuje značné riziko zejména u elektrozařízení," vysvětluje Petr Číhal a dodává: ,,Náš kolektivní systém se dlouhodobě zaměřuje na tento problém a nepoctivé firmy, tzv. free ridery aktivně vyhledává a oslovuje s výzvou, aby své povinnosti plnili. Hájíme tím zájmy všech firem, které zákon dodržují."
Mezi free ridery patří mimoevropské e-shopy, ale i tuzemské firmy a živnostníci
Podle analýzy společnosti EKOLAMP se zákonným povinnostem vyhýbají zejména zahraniční e-shopy působící mimo Evropskou unii, které zboží na evropský trh pouze dodávají za velmi podbízivé ceny. Nekalého jednání se ale dopouští i některé tuzemské firmy či živnostníci. Typicky se jedná o malé výrobce či e-shopy, které dovážejí zboží na český trh ze zahraničí, zejména z Asie.
,,Někteří o této povinnosti nevědí, ale jiní ji ignorují a doufají, že si toho dohledové orgány nevšimnou. Teprve když je upozorníme, že jim za porušení zákona hrozí až 5milionová pokuta, tak se začnou o své povinnosti zajímat," shrnuje situaci Petr Číhal.
Od free riderů výrobky raději nekupujte
Spotřebitelé se mohou o snížení počtu free riderů sami zasadit tím, že nebudou jejich výrobky kupovat. Nejprve mohou zkontrolovat, jestli je u výrobku uvedena výše recyklačního příspěvku.
,,Tuzemští prodejci při prodeji nových elektrozařízení musí ze zákona uvádět na prodejních dokladech výši recyklačního příspěvku, který se za tato elektrozařízení povinně odvádí," dodává Petr Číhal.
Zda výrobce plní své povinnosti v rámci recyklace elektroodpadu, lze ověřit podle platného evidenčního čísla výrobce na webové stránce Ministerstva životního prostředí ČR v tzv. Seznamu výrobců elektrozařízení: https://visoh2.mzp.cz/Elektrozarizeni/VyrobciPublic/OsobyIndex.
Výrobky firem, které se vyhýbají plnění recyklačních povinností, často nesplňují ani jiné legislativní požadavky: ,,Nejen z hlediska zmiňované bezpečnosti výrobku, ale i jeho kompatibility s evropskými standardy, což je v případě elektrozařízení velmi rizikové, třeba z pohledu požární bezpečnosti. Doporučujeme proto takový výrobek nekupovat. Také nás můžete informovat, my se následně s takovou firmou spojíme a navrhneme jí vhodné řešení," uzavírá Petr Číhal ze společnosti EKOLAMP.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů