Sobota, 27. července 2024

ČIŽP se zúčastnila globální Operace Thunder 2023 na potírání wildlife crime

ČIŽP se zúčastnila globální Operace Thunder 2023 na potírání wildlife crime

Nelegální činnost páchaná na volně žijících druzích zvířat a rostlin (wildlife crime), která zahrnuje pytláctví, lov, sběr a obchod se zvířaty či jejich týrání, se stává klíčovým prvkem nadnárodního organizovaného zločinu. Interpol a Světová celní organizace (WCO) proto od roku 2017 každoročně koordinují Operaci Thunder, jejímž cílem je eliminovat nezákonné obchodování s ohroženými druhy zvířat a rostlin. Do operace se v roce 2023 zapojila jak policie, tak i celníci a úředníci rezortů životního prostředí ze 133 zemí včetně České republiky.

České složky odhalily v souvislosti s operací třináct nelegálních aktivit, které vedly k zadržení či zabavení exemplářů ohrožených druhů a následnému zahájení řízení s dotčenými subjekty. Za nejvýznamnější případ lze považovat zabavení 750 tablet tzv. tradiční asijské medicíny, obsahujících výtažky chráněné holoparazitické rostliny Cistanche deserticola, které odhalili pracovníci Celního úřadu Praha Ruzyně v součinnosti s inspektory oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES České inspekce životního prostředí. Tablety byly nalezeny u pasažéra cestujícího z Vietnamu a měly být přes Českou republiku dopraveny na Slovensko. Dalším významným případem bylo zadržení osmi jedinců tzv. ,,drápkatých opic" z čeledi kosmanovití, konkrétně dvou kosmanů bělovousých, čtyř tamarínů pinčích a dvou tamarínů žlutorukých. Oba případy se dostaly do týdenních bulletinů Interpolu, kde byly zveřejňovány stěžejní výsledky letošního ročníku operace. ,,České republika patří mezi země s vysokou mírou tohoto typu nelegální činnosti. Její potírání považuji za klíčové a hodlám aktivitu inspekce v této oblasti nadále posilovat," uvedl Petr Bejček, ředitel České inspekce životního prostředí.

V rámci Operace Thunder od 2. do 27. října 2023 celníci a policisté po celém světě zatkli přibližně 500 osob a zabavili 2 000 zvířat a rostlin chráněných dle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Mezi 2 114 záchyty bylo více než 300 kg slonoviny, tisíce želvích vajec, 30 tun rostlin, desítky částí těl velkých koček, rohy nosorožců, primáti nebo ptáci. Úřady zabavily také 2 624 kubíků chráněného exotického dřeva, kterými by bylo možné naplnit přibližně 440 přepravních kontejnerů. Účast kontrolních orgánů na operaci byla nejvyšší za posledních sedm let.

Více informací o Operaci Thunder 2023 naleznete v tiskové zprávě Interpolu:

2,114 seizures of endangered animals and timber in major international law enforcement operation (interpol.int)Co je CITES?

Nekontrolovaný obchod s ohroženými druhy zvířat a rostlin může přispět k vyhubení těchto druhů v přírodě. Účelem Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) je proto ochrana ohrožených druhů pomocí regulace obchodu s nimi. Zvířata a rostliny chráněné CITES nemohou být převáženy přes hranice bez speciálního povolení. CITES se vztahuje na více než 40 000 druhů živočichů a rostlin, chrání nejen živé organismy, ale i jejich části a výrobky z nich. Exemplářem CITES tedy může být i kabelka z krokodýla, boty z krajtí kůže, vycpanina, soška ze slonoviny či vzácného dřeva, úlomek korálu nebo právě také tradiční čínská medicína s obsahem chráněných zvířat či rostlin apod.

Důležité kontakty a další informace o CITES naleznete ZDE.

Fotogalerie

Operace Thunder 2023 - infografika
Operace Thunder 2023 - Drápkaté opice
Operace Thunder - Drápkaté opice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů