Sobota, 27. dubna 2024

Soud zrušil rozhodnutí MŽP umožňující výjimku z ochrany pro Vesteckou spojku

Soud zrušil rozhodnutí MŽP umožňující výjimku z ochrany pro Vesteckou spojku

Krajský soud v Českých Budějovicích dnes zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP) umožňující výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů pro takzvanou Vesteckou spojku. Vyhověl tak odpůrcům stavby ze spolku Krajina pro život. Podle soudu nebyl prokázán veřejný zájem na stavbě této silnice, věc se vrací k dalšímu řízení. Proti rozhodnutí je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, informovala dnes ČTK Petra Němcová z českobudějovického krajského soudu.

Jihočeský krajský úřad v červnu 2022 povolil Středočeskému kraji coby žadateli výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů. Týkala se 18 druhů - sedmi ohrožených, deseti silně ohrožených a jednoho kriticky. MŽP v odvolacím řízení změnilo některé formulace podmínek stanovené výjimky, ve zbytku ale rozhodnutí krajského úřadu potvrdilo.

Proti rozhodnutí podal žalobu spolek Krajina pro život. Argumentoval neexistencí veřejného zájmu na posuzované stavbě, neboť má podle něj sloužit hlavně soukromým developerům a plánované komerční zóně, a to za situace, kdy ke stavbě již existuje alternativa v podobě Pražského okruhu.

Soud podotkl, že základní podmínkou pro udělení výjimky je existence veřejného zájmu na stavebním záměru a to, že tento zájem převáží nad zájmem na ochraně přírody. Dospěl k závěru, že ve správním řízení nebyla existence veřejného zájmu na stavbě Vestecké spojky prokázána.

Správní orgány podle něj vymezily tento veřejný zájem velmi obecně, například neurčitým konstatováním o zlepšení dopravní obslužnosti či bezpečnosti. Ze spisu není podle soudu zřejmé, jaký a jak závažný problém má Vestecká spojka řešit a čím konkrétně k tomuto řešení přispěje. Správní orgány podle něj také zcela nesprávně pominuly existenci Pražského okruhu v dané oblasti.

Vestecká spojka má navázat na existující vestecký přivaděč od Pražského okruhu k Vídeňské ulici a vést kolem Vestce a Hrnčířů k Šeberovu a napojit se na dálnici D1. Měla by zlepšit dostupnost sídel a oblastí jižně od Prahy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů