Sobota, 27. dubna 2024

Sněmovní výbor podpořil s úpravami novelu k omezení havárií na vodách

Sněmovní výbor podpořil s úpravami novelu k omezení havárií na vodách

Sněmovní zemědělský výbor dnes podpořil s některými úpravami vládní novelu, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Předloha obsahuje mimo jiné plán zmapování všech výpustí odpadních vod, jasné rozdělení úkolů mezi instituce a až pětinásobné zvýšení sankcí. Změna zákona reaguje na havárii, která v září 2020 zničila život na kilometrech toku řeky Bečvy. Novelu čeká ve Sněmovně druhé čtení, před tím ji ještě probere garanční výbor pro životní prostředí.

Největším znečišťovatelům, kteří vypouští odpadní vody s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek, má zákon uložit podle zemědělského výboru povinnost stálého sledování, a nikoli měření, jak navrhuje vláda. Výjimku z tohoto sledování by měly mít podle doporučení výboru elektrárny a teplárny.

Norma upravuje pravomoci jednotlivých aktérů řešení případných havárií. Právě jejich nejasné rozdělení podle části odborníků stálo za zpožděnou reakcí na otravu Bečvy. Likvidaci havárií má napříště řídit a organizovat hasičský záchranný systém, výbor doporučil zakotvení jasného vymezení jeho účasti při těchto pracích. Vyšetřování budou mít na starosti vodoprávní úřady a Česká inspekce životního prostředí. Inspekce pak má mít možnost vstoupit do jakéhokoliv vyšetřování problému na vodách. Práci všem zapojeným institucím má zjednodušit chystaný digitalizovaný registr výpustí. Novela také zvyšuje sankce v případě havárie až pětinásobně, z maximální výše deseti milionů korun na 50 milionů korun.

Zemědělský výbor doporučil nad rámec novely stanovit jednorázovost náhrady za omezení vlastnictví pozemku, na kterém se nachází vodní dílo.

V Česku je 16.326 kilometrů významných vodních toků a 86.533 kilometrů drobných vodních toků. Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2021 na vodních zdrojích 297 havárií, z toho pětinu tvořily úniky ropných látek. V 13 případech šlo o únik chemických látek mimo těžkých kovů a v 22 případech o havárii odpadních vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů