Sobota, 27. dubna 2024

Solární energie v domácnosti: Jak ji využívat na maximum (nejen) s Elektřinou pro soláry

Solární energie v domácnosti: Jak ji využívat na maximum (nejen) s Elektřinou pro soláry

Přemýšlíte o fotovoltaické elektrárně? Představíme vám několik typů fotovoltaických elektráren, které si můžete pořídit a také vám řekneme, jak si poradit s přetoky do distribuční sítě, které budou aktuální hlavně během letní sezóny.

Efektivně na soláry i úspory
Fotovoltaika na střeše je sama o sobě krokem k energetické soběstačnosti. Například společnost ČEZ nabízí hned tři hlavní produkty - fotovoltaiku s ohřevem vody, s tepelným čerpadlem a s bateriovým úložištěm. A zatímco každá z těchto možností nabízí různé výhody, nejsou jedinými, které pomohou s úsporami. Ať už si vyberete kteroukoliv variantu, pro zefektivnění je dobré zaměřit se také na detaily. Třeba kam soláry umístíte. Logicky je z hlediska výkonu nejúčinnější orientovat panely na jižní stranu, kde budou mít dostatečný přísun slunce po celý den. Pak ovšem záleží také na tom, jak své každodenní návyky přizpůsobíte výrobě elektřiny, s čímž se pojí i výběr daného typu fotovoltaiky. Co mohou jednotlivé fotovoltaické systémy domácnosti poskytnout?
  • Fotovoltaika s ohřevem vody
Tato varianta je cenově nejdostupnější a lze na ni čerpat dotaci ve výši od 60 000 Kč. Pakliže spotřebiče načerpanou energii nespotřebují, lze ji využít k ohřátí vody v domácnosti.
  • Fotovoltaika s tepelným čerpadlem
Jedná se o nejzelenější možnost, jakou můžete svůj domov vybavit. Investice do ní je sice finančně nejnáročnější, má ovšem nejrychlejší návratnost. Pomocí solárně napájeného tepelného čerpadla se zejména na jaře a na podzim snadno vytopí celá domácnost.
  • Fotovoltaika s bateriovým úložištěm
Je dobré mít eso v rukávu a pojistit si, že při výpadku sítě budete mít elektřinu stále po ruce. Přesně to nabízí bateriové úložiště, díky němuž jste o kus blíž energetické soběstačnosti. ČEZ Battery Box je přesně takovou pojistkou - nastřádanou energii ze slunce nemusíte ihned využít, místo toho si ji schováte na později, třeba na odpoledne nebo na večer.
Speciální tarif pro majitele fotovoltaik: Elektřina pro soláry
Pokud jste si pořídili střešní fotovoltaiku, poraďte se se svým dodavatelem, který tarif je pro vás nejvýhodnější, abyste měli z vyrobené elektřiny co největší užitek. U ČEZ Prodej můžete zvolit buď výkup elektřiny, kdy od vás dodavatel přebytky z výroby za fixní cenu odkoupí, nebo speciální tarif Elektřina pro soláry. Vyrobenou elektřinu, kterou nezvládnete doma spotřebovat, pošlete do sítě, její cena se vám odečte od elektřiny, kterou naopak v zamračených dnech, kdy vám fotovoltaika nevyrábí, ze sítě použijete.
Závěrem
Šetřit se dá mnoha způsoby. Upravením vlastních návyků, využitím služeb a nabídek, ale také investováním. I když se daná investice může zdát příliš vysoká, dlouhodobě může být velice výhodná a ve výsledku se vám může vyplatit ze všeho nejvíce, jak po finanční, tak i po praktické stránce.
Kateřina Houšková
Copywriter
Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.
Zdroj foto: wjarek / Adobestock.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů