Sobota, 27. dubna 2024

V Sydney museli částečně zavřít veřejné parky kvůli nálezu azbestu

V Sydney museli částečně zavřít veřejné parky kvůli nálezu azbestu

Několik parků v největším australském městě Sydney muselo být částečně uzavřeno kvůli nálezu azbestu. Karcinogenní látku obsahovala pokrývka záhonů ve veřejných parcích, takzvaný mulč. Australské úřady nařídily testování v přilehlých školách, zatímco se snaží toxický materiál z veřejného prostranství odstranit, informovala dnes agentura Reuters.

Azbest byl nalezen na dětském hřišti v západní části Sydney v lednu. Při následném vyšetřování pak byla látka odhalena v recyklovaném mulči na několika dalších místech v blízkosti parku. Od té doby byla potvrzena kontaminace asi 20 městských objektů včetně základní školy, supermarketu a nemocnice.

Městská rada v Sydney uvedla, že zkontroluje 33 parků, kde mohlo k použití kontaminovaného mulče rovněž dojít. Některé z nich se nacházejí v oblíbených turistických lokalitách. Testování potrvá až několik týdnů.

Azbest byl zjištěn také v areálu státní školy v jihozápadní části Sydney. Škola proto na několik týdnů přemístila výuku pro asi 700 studentů. Úřady zrušily i plánovanou akci ve Victoria parku, jež měla být součástí pochodu za práva gayů a leseb, který obvykle přilákal desítky tisíc účastníků. V okolí parku byly také nalezeny stopy azbestu.

Azbest se stal populárním koncem 19. století jako prostředek ke zpevnění cementu a k protipožárnímu zabezpečení, ale výzkum později zjistil, že vdechování azbestových vláken může způsobit zápal plic a rakovinu. V současné době je ve většině zemí zakázán.

V Sydney se s výjimkou jednoho místa jednalo o vázaný azbest, který je považován za méně rizikový pro zdraví, uvedl australský Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA). "Jedná se o nejrozsáhlejší vyšetřování, které úřad pro ochranu životního prostředí v posledních desetiletích provedl," uvedla v prohlášení ministryně životního prostředí Penny Sharpeová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů