Sobota, 27. července 2024

Africká unie zakázala po celé Africe obchod s oslí kůží, o niž je zájem v Číně

Africká unie zakázala po celé Africe obchod s oslí kůží, o niž je zájem v Číně

Zákaz zabíjení oslů pro kůži bude nezákonný po celé Africe, rozhodli představitelé Africké unie na závěr nedělního summitu v Etiopii. Poptávku po zvířecích kůžích vyvolává obliba starobylého čínského léku zvaného e-ťiao, který se tradičně vyrábí z oslích kůží. Organizace na ochranu zvířat zákaz uvítaly, uvedl dnes server BBC News.

Želatina, kterou kůže obsahuje, nemá v Africe žádnou hodnotu, je ale velmi oblíbená u čínských lékařů praktikujících tradiční medicínu jako lék proti anémii a menopauze. Pod názvem e-ťiao se prodává jako prášek používaný v tradičním lékařství také proti stárnutí či nedostatku libida. Jeho příznivé účinky nejsou vědecky prokázány. Čínské společnosti původně používaly oslí kůže pocházející z Číny, když se však počet těchto zvířat v zemi snížil, zaměřili pozornost k Africe.

Tento obchod je "brutální a neudržitelný", uvedla charitativní organizace Donkey Sanctuary. Dodala, že decimuje oslí populace po celém světě, zejména v Africe a Jižní Americe.

"Naše vlády v tom nejprve viděly příležitost a v Africe se otevřelo mnoho legálních jatek," uvedl Solomon Onyango z oslího útulku v Keni. "Ale (tady v Keni) byla v letech 2016 až 2019 zabita pro obchod asi polovina našich oslů. Zákaz by "značně přispěl k ochraně oslů a živobytí milionů lidí, kteří jsou na nich závislí", dodal.

Přibližně dvě třetiny světové populace oslů, která se odhaduje na 53 milionů, žijí v Africe. Lidé v nejchudších venkovských komunitách je využívají k dopravě a k nošení vody, potravin a dalšího zboží. Jedna z nedávných studií v Etiopii, která si kladla za cíl změřit ekonomickou hodnotu těchto zvířat, ukázala, že vlastnictví jednoho z nich může znamenat rozdíl mezi chudobou a skromným živobytím.

Jedná se o "úžasný okamžik pro komunity v Africe, které mají z oslů prospěch od nepaměti", uvedl Raphael Kinoti, který je regionálním ředitelem organizace na ochranu zvířat The Brooke ve východní Africe. "Zabíjení oslů pro jejich kůži podkopalo v Africe zdroje obživy a připravilo kontinent o jeho kulturu, biologickou rozmanitost a identitu. Vyzýváme všechny členy Africké unie, aby toto rozhodnutí dodržovali pro dobro všech," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů