Sobota, 27. dubna 2024

Sedmá generace 1/2024: Očista

Sedmá generace 1/2024: Očista

Jak se zbavit neřestí? Potřebujeme ledničky? Stopli jsme ruský plyn? Lze se odpojit od světa? Jaké je to na Yukonu? Jde zachránit prales Gandoka? Proč mají vlci drive? Jak uživit lidi při krizích? Je StarDance heteronormativní? Čím dráždí Adikts? Proč Inuitky nežily romanticky? Lze se vysmívat ČEZu? Čím inspiruje David Abram? Jsou domy neživými entitami? Co dává a bere život na statku? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V prvním letošním vydání přinášíme svědectví, jak se dá zbavit různých zlozvyků či závislostí. Žaneta Gregorová si vypla sociální sítě, Marie Schindler si odepřela kávu, Štěpán Jindra dal vale pivu, o další příběhy se s námi dělí pět osobností v anketě nebo woodcrafteři z Ligy lesní moudrosti. Vytváření i překonávání závislosti na nikotinu probíráme s adiktologem Adamem Kulhánkem. Zuzana Lunerová si s rodinou vyzkoušela, jestli lze plnohodnotně žít bez lednice, Karolína Kupková zjišťuje, jestli už jsme přestali odebírat ruský plyn, Radovan Plášek připomíná různé důsledky digitálního detoxu a na závěr tématu Ján Markoš poznamenává, že existují i dobré závislosti: ,,Aj my sme neporaziteľní, pokiaľ sa dotýkame Zeme. A samozrejme i pokým máme kontakt medzi sebou navzájom."
Zážitky z dalekých končin nám tentokrát přiváží Žaneta Gregorová, která se vydala do yukonské divočiny i civilizace. S etnobiologem Vítem Hrdouškem se přesuneme jižněji, konkrétně do chráněného pralesního území Gandoka-Manzanillo v Kostarice. Chránit vlky i lidi se zase snaží Martin Duľa z Mendelovy univerzity, který s námi hovořil o projektu LIFE WILD WOLF. Potravinovou bezpečnost při globálních krizích pak rozebírá Ester Dobiášová s dobrovolníkem organizace ALLFED Vojtěchem Brynechem.
V Kulturní zahradě Jiří Zemánek zasvěceně přibližuje knihy Davida Abrama Kouzlo smyslů a Stávat se zvířetem. Následně publikujeme kapitolu Dům z druhé jmenované knihy, kterou nedávno vydalo nakladatelství Host. Veronika Charvátová dále rozebírá kontroverzní seriál Adikts a Žaneta Gregorová vyzdvihuje knihu Ivalu: láska v polárních krajích. Číslo zakončujeme rozhovorem Nadi Johanisové s Jitkou Stehlíkovou, která žije dlouhodobě skromně na statku ve Volarech. Mimo jiné v něm říká: ,,Celý život vnímám křehkost naší společnosti na Zemi a vidím mechanismy ničení světa a vím, že my jsme živočichové, na které ty zákony přírody platí taky. Všechny problémy znečišťování, oteplování, vyčerpávání zdrojů vedou k nebezpečí a vnímám je jako ohrožení? Snažili jsme se chovat tak, abychom k tomu přispívali co nejméně."
I v tomto vydání pak najdete pravidelné sloupky a rubriky: feministickou La Lupu, optimistickou Terrapii či přehledy nových knih, eko-událostí, nadějných zvěstí, vašich ohlasů a budoucích akcí.
Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete pořídit na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Floowie.com nebo knihy.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Audioverze textů z tohoto čísla si můžete poslechnout zde. V příštích číslech se můžete těšit například na venkovské kmeny, elektromobilitu, práva přírody, eko-hoaxy, energetická družstva nebo rozhovory s Bohdanem Slámou či myslivci. Děkujeme vám za veškerou podporu!
Očistné jaro přeje
redakce 7.G
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů