Sobota, 27. července 2024

Radnice v Bojkovicích chce zachytávat dešťovou vodu ve veřejných budovách

Radnice v Bojkovicích chce zachytávat dešťovou vodu ve veřejných budovách

Radnice v Bojkovicích na Uherskohradišťsku chce zachytávat dešťovou vodu, která naprší na střechy veřejných budov a zpevněné plochy v jejich blízkosti. Dosud z nich většina vody odtéká bez užitku do kanalizace, což pro město navíc znamená náklady na stočném. Radnice proto chce u vybraných objektů vybudovat retenční nádrže, v nichž se voda shromáždí a bude ji možné dále využít, řekl ČTK starosta Petr Viceník (ODS). Dešťová voda může sloužit například k zalévání.

K takzvanému zasakování dešťové vody chce město přistoupit u budov základních a mateřských škol nebo budovy Muzea Bojkovska. Připravovaný projekt počítá s náklady přibližně 12 milionů korun, z 85 procent by je mohla pokrýt dotace z Operačního programu Životní prostředí. "Tady se nám to v uvozovkách vrátí velmi rychle na stočném, protože to platíme opravdu mnoho set tisíc korun ročně z veřejných budov. Takže tady to má hlavu a patu. A hlavu to má jak ekologickou, tak i ekonomickou," řekl starosta.

Předpokládá, že při žádosti o dotační peníze by radnice měla být úspěšná. "Nicméně finální dokument rozhodnutí o přidělení dotace stále v ruce nemáme. Ale budeme soutěžit dodavatele a věřit, že se vše potká, aby se to dalo realizovat," uvedl Viceník.

Stavební práce se město s necelými 4400 obyvateli bude snažit vzhledem k počasí směřovat na léto. Přes prázdniny se navíc v základních školách a jejich okolí nebudou pohybovat děti. Ani v případném jiném termínu by práce podle starosty neměly mít přímý dopad na výuku.

Viktor Chrást

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů