Sobota, 27. dubna 2024

Indické Dillí bylo v roce 2023 metropolí s nejškodlivějším ovzduším

Indické Dillí bylo v roce 2023 metropolí s nejškodlivějším ovzduším

Indická metropole Dillí měla loni ze všech měst na světě nejhůře znečištěné ovzduší, uvádí průzkum společnosti IQAir zkoumající kvalitu vzduchu. Výsledky šetření citovala britská stanice BBC.

Indie byla zařazena na třetí příčku zemí s nejznečištěnějším ovzduším, hned za svými sousedy Bangladéšem a Pákistánem. Ovzduší v zemi se zhoršilo od roku 2022, kdy Indie byla v tomto ohledu osmou nejhůře zasaženou zemí.

Znečištěné ovzduší je vážným problémem v několika indických městech. Odborníci ho připisují masivní industrializaci spolu s nedostatečným prosazováním zákonů na ochranu životního prostředí. Indie zažila v několika posledních dekádách závratný rozvoj, ale špatná regulace průmyslu způsobila, že továrny nedodržují opatření potřebná pro kontrolu znečištění. Ke zvyšování úrovně znečišťování přispěla také rychlá masová výstavba, připomněla BBC.

Zpráva švýcarské společnosti IQAir uvádí, že průměrná úroveň jemných částic PM2,5 vzduchu, které jsou menší než šířka lidského vlasu a po vdechnutí mohou způsobit vážné zdravotní komplikace, v Indii dosahuje 54,4 mikrogramů na metr krychlový. Celosvětově je hodnota mezi 12 a 15 mikrogramy na metr krychlový považovaná za zdravé ovzduší. Všechny hodnoty nad úroveň 35 mikrogramů na metr krychlový jsou považovány za zdraví škodlivé životní prostředí.

Naměřená hodnota v hlavním městě Dillí byla vyšší než v celé Indii. Dosahovala údaje 92,7 mikrogramu na metr krychlový. Dillí se potýká s nečistým ovzduším v průběhu celého roku, ale hodnoty znečištění extrémně stoupají v zimních měsících. Minulý rok vláda kvůli znečištění na několik dní zavřela školy a univerzity

Druhý a třetí stupínek nejznečištěnějších měst na světě rovněž opanují indická velkoměsta, Beguserai na severu Indie a severovýchodní Guváhátí.

Vědci sledovali 134 zemí a regionů. Doporučený limit Světové zdravotnické organizace (WHO) splnily pouze Austrálie, Estonsko, Finsko, Grenada, Island, Mauricius a Nový Zéland. Většina zemí tak podle zprávy švýcarské organizace IQAir normu o jemných prachových částicích PM2,5 ve vzduchu nedodržela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů