Pondělí, 29. dubna 2024

Měsíc má zvláštní vliv na zvuky, které vyluzují korálové útesy

Měsíc má zvláštní vliv na zvuky, které vyluzují korálové útesy

Měsíc ovlivňuje život na Zemi více, než si možná uvědomujeme - včetně změny zvuků, které vycházejí z korálových útesů a naznačují měnící se aktivitu ekosystému. Vyplývá to z nové studie, kterou zveřejnil zpravodajský server Science Alert.

Každý korálový útes má svou vlastní zvukovou kulisu, kterou při svých pohybech vytvářejí ryby a další organismy. Vědci mohou tento šum na pozadí využít k tomu, aby měli přehled o tom, co se v okolí korálů děje.

Vědci z amerického podmořského výzkumného střediska NUWC a agentury pro pokročilé výzkumné projekty ARPA-E zjistili, že se podmořské zvuky rychle mění s východem a západem Měsíce.

"Vysokofrekvenční zvuky ryb se během měsíčního svitu zvyšují, zatímco nízkofrekvenční vokalizace ryb a zvuky bezobratlých se během měsíčního svitu snižují," uvedli vědci ve své studii. "Tyto objevy naznačují, že východ a západ Měsíce vyvolává pravidelné změny v interakcích ekosystémů korálových útesů," dodali.

Oceánograf Daniel Duane z NUWC a jeho kolegové se vydali se zvukovým monitorovacím zařízením na tři útesy u západního pobřeží Havaje a měřili zvuky v letech 2020 a 2021. Zvuky útesů zachycovali v desetiminutových nebo patnáctiminutových intervalech.

Výzkumníci se podrobněji nezabývali tím, co by mohly znamenat zachycené zvukové odchylky. Obecně však platí, že hlasitější korálový útes je rušnější a zdravější, protože je schopný poskytnout vhodné podmínky pro více organismů a jejich potravu.

Akustické monitorování je pro vědce užitečným způsobem, jak měřit zdraví korálových útesů, aniž by rušili živočichy, kteří na nich žijí. A znamená také, že je možné dlouhodobě sledovat aktivitu těchto ekosystémů na odlehlých místech, kde by to běžnými metodami mohlo být nepraktické.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů