Úterý, 30. dubna 2024

V Británii bude ježky sledovat umělá inteligence

V Británii bude ježky sledovat umělá inteligence

Odborníci v Británii se pomocí průkopnického projektu s využitím umělé inteligence pokusí zjistit, kolik je v zemi ježků a proč jich ubývá. Umělá inteligence (AI) bude ke sledovaní jejich populace využita poprvé, informoval list The Guardian.

Snímky pichlavých savců, kteří se potulují po městských parcích, soukromých zahradách, lesích a zemědělských pozemcích, pořídí kamery a následně je vyfiltruje umělá inteligence vycvičená k rozlišování mezi volně žijícími zvířaty a lidmi. Poté fotografie vyhodnotí dobrovolníci, kteří vyberou ty, na nichž jsou ježci, a pošlou je analytikům, kteří zaznamenají jejich počet a místo výskytu.

Národní program monitoringu ježků (NHMP) doufá, že pomocí této metody bude schopen vytvořit odhady ježčí populace v různých biotopech po celé zemi. Chce také ukázat, jak se meziročně mění, a časem poskytnout i přibližný počet ježků v celém Spojeném království.

Program umožní získat zásadní poznatky o faktorech, které způsobují pokles ježčí populace, uvedly Britská společnost pro ochranu ježků (BHPS) a organizace People's Trust for Endangered Species (PTES). Ochránci přírody podle nich díky tomu budou moci zavést praktická opatření, aby se pokusili pokles zvrátit.

"Víme, že ježci se potýkají s problémy, zejména na venkově, ale než budeme moci zavést praktická opatření na jejich ochranu, musíme pochopit, kde se nacházejí a proč jich ubývá," uvedla koordinátorka programu Henrietta Pringleová.

"Každý má ježky rád, ale uvědomujeme si, že ne každý je schopen jim ve volné přírodě pomoci. Stát se 'pozorovatelem' v rámci Národního programu monitoringu ježků je skvělý způsob, jak se může zapojit každý. Nyní mohou z pohodlí domova pomáhat i ti, kteří mají problémy s pohybem, nemají zahradu nebo třeba studují na univerzitě či vysoké škole," řekla šéfka BHPS Fay Vassová. "Pomoc ježkům nebyla nikdy jednodušší a dostupnější, takže opravdu doufáme, že se zapojí lidé ze všech vrstev společnosti," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů