Pondělí, 29. dubna 2024

Po týdnu se do Česka vrátil písečný prach ze Sahary

Po týdnu se do Česka vrátil písečný prach ze Sahary

Přes Česko, zejména přes jeho západní část, vítr opět přenáší písečný prach ze Sahary. Jeho částice se ale pohybují výše v atmosféře, než tomu bylo o velikonočním víkendu, kdy byl kvůli vysoké koncentraci prachových částic vyhlášen smogový stav ve většině Česka. Na síti X to dnes ráno uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina.

Pohyb prachových částic je patrný na satelitních snímcích. Jeho přítomnost naznačují i údaje ze stanic měřících kvalitu ovzduší. Ty zaznamenávají vyšší koncentrace částic PM10, což je typické právě při přechodu písečného prachu. "Nárůst je ale nesrovnatelně nižší než minule a zcela potvrdit, že se jedná o vliv saharského písečného prachu zatím nelze," poznamenal.

Kvůli písečnému prachu může být v Česku opět pozorovatelný zákal na obloze. Prach může ovlivnit i maximální teploty a množství oblačnosti, uvedl dnes ČHMÚ.

Možnost opětovného dosažení či překročení 30 stupňů Celsia, jak tomu bylo v neděli, nevylučují meteorologové ani dnes. V ranních hodinách naměřili ve výšce 1,5 kilometru nad Prahou 18 stupňů Celsia. "To je naprosto bezprecedentní teplota, kterou máme běžně u nás v červnu a červenci při vlně veder," uvedli.

Písek přivátý z Afriky zasáhl většinu území pevninské Evropy včetně ČR o Velikonocích. Podle Českého hydrometeorologického ústavu byla koncentrace prachových částic v ovzduší ve dnech 30. března až 2. dubna natolik vysoká, že byla ve většině Česka vyhlášena smogové situace. Saharský prach měl vliv i na výkon solárních elektráren. Prachem pokryté panely mohly mít podle expertů omezenou výkonnost i několik dní, vyplývá z komentářů oborových expertů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů