Pondělí, 29. dubna 2024

Vranovskou přehradu čeká řada akcí, slaví 90 let od napuštění

Vranovskou přehradu čeká řada akcí, slaví 90 let od napuštění

Vranovskou přehradu na řece Dyji letos čeká řada akcí, slaví 90 let od napuštění. Za tu dobu se stala jednou z největších turistických destinací jižní Moravy. Kromě toho plní vodohospodářské funkce. ČTK to řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Vodní dílo dovrší 90 let od napuštění 11. dubna.

Vranovská přehrada a okolí je symbolem turismu na Znojemsku. Díky rozlehlé vodní hladině se k ní sjíždějí milovníci vody a vodních sportů, ale jezdí sem i turisté za přírodou a památkami v jejím okolí. Akce k oslavám zastřešuje destinační společnost ZnojmoRegion, která připravila s místními podnikateli i samosprávami výstavy, přednášky či exkurze do míst, kam se běžně nechodí. Přednášky se budou týkat například historie výstavby vodního díla, zániku obce Bítov či stavby nové stejnojmenné obce. Výstavy pak připomenou podobu krajiny a vesnic před stavbou, staré fotografie budou doplněné současnými.

"Vodní nádrž Vranov se stala jednou z největších turistických destinací jižní Moravy. Jako její správci ale musíme zdůraznit její vodohospodářské funkce. Patří k hlavním vodním dílům v naší správě. Jeho hlavním účelem je zajišťování pitné vody pro část Vysočiny a je zdrojem vody i pro níže ležící vodárenskou nádrž Znojmo," uvedl Chmelař. Kromě toho tato víceúčelová nádrž plní funkci protipovodňovou či i energetickou. Stále většího významu v posledních letech podle mluvčího nabývá nadlepšování průtoků pod nádrží, tedy stav, kdy v době sucha nádrž vypouští více vody, než kolik do ní přitéká. Nádrž také zásobuje úpravnu vody ve Štítarech, vodárenské odběry ve Znojmě i odběry vody pro závlahy. "Bez zásob vody z Vranova by nebylo možno zásobovat obyvatelstvo pitnou vodou a zajistit příznivé podmínky v povodí pod nádrží. Její význam je také přeshraniční, neboť vodou zásobuje také sousední Rakousko," uvedl mluvčí.

Významná je podle Chmelaře protipovodňová role přehrady. Těmi nejvýznamnějšími novodobými povodněmi byly především povodně v roce 2002 a povodně na jaře a v létě 2006. U všech tří dokázala vodní nádrž snížit průtok v Dyji a dát dostatek času na evakuaci. V srpnu 2002 přehrada snížila dvě po sobě jdoucí povodňové vlny z hodnoty kulminačního přítoku 425 metrů krychlových za sekundu na maximální odtok 364 metrů krychlových za sekundu. Na jaře 2006 přehrada snížila povodňový průtok s kulminací 482 metrů za sekundu, což je více než pětisetletá povodeň, na 305 metrů krychlových za sekundu. V létě stejného roku pak šlo o více než tisíciletou povodeň. "Přehrada jako protipovodňové opatření zafungovala naprosto perfektně. Uchránila území pod nádrží a dala čas na evakuaci a realizaci dalších opatření k ochraně zdraví a majetku lidí," uvedl Chmelař.

Přehrada se za desítky let fungování dočkala i oprav. V poslední době k těm významným patřila v letech 2016 až 2019 kompletní oprava koruny hráze včetně přemostění přelivů, mostních opěr, mostních závěrů i zábradlí na obou stranách hráze. Náklady byly 58 milionů korun. "V následujících letech budeme připravovat rekonstrukci spodních uzávěrů. Bližší informace ale budeme znát až po zpracování projektové dokumentace," doplnil mluvčí.

Vranovská přehrada leží na Dyji, její hráz je vysoká 60 metrů a délka vzdutí hladiny je téměř 30 kilometrů. Rozlohou je desátá největší v Česku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů