Pondělí, 29. dubna 2024

Most získá statisíce korun na úklid tabákových nedopalků

Most získá statisíce korun na úklid tabákových nedopalků

Most získá peníze na úklid tabákových nedopalků. Odpadkové koše mají sice oddělenou část na zbytky cigaret, přesto jich mnoho končí na zemi. Dostat by mohlo město 740.000 korun od společnosti Nevajgluj. Informovala o tom radnice na webu.

Úklid nedopalků stojí město nemalé finanční prostředky, stejně jako například úklid psích exkrementů. Most se proto rozhodl navázat spolupráci se společností Nevajgluj, která městu poskytne příspěvek na jejich úklid.

"Dohodli jsme se, že vždy zpětně za předcházející rok obdrží město určitou částku vycházející z aktuálního počtu obyvatel a určené sazby na jednoho obyvatele. Jelikož v současnosti má Most téměř 62.000 obyvatel, očekáváme, že na začátku příštího roku bychom měli od společnosti Nevajgluj dostat přes 740.000 korun," uvedl náměstek primátora Václav Zahradníček (ProMOST).

Částku pak město poskytne technickým službám, které mají úklid na starosti. "Již v současnosti dbáme na to, aby nové odpadkové koše měly speciální oddělenou část právě na nedopalky, proto věříme, že společně s touto finanční pomocí budeme schopni zajistit, že ulice našeho města budou ještě čistší," uvedl Zahradníček.

Společnost Nevajgluj je kolektivním systémem, který vznikl na základě dohody výrobců tabákových výrobků s filtry za účelem plnění povinnosti vyplývající ze zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí (takzvaného zákona o jednorázových plastech). Kromě stanovené povinné úhrady bude společnost Nevajgluj spolupracovat s městem i na související osvětě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů