Pátek, 3. května 2024

Krajští úředníci opět uklízeli přírodu. Z okolí Heřmanického rybníka vysbírali dvacet kubíků odpadu

Krajští úředníci opět uklízeli přírodu. Z okolí Heřmanického rybníka vysbírali dvacet kubíků odpadu

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Dobrovolníci vysbírali z okolí této přírodní památky dva velkoobjemové desetikubíkové kontejnery odpadu - hory plechovek, skleněných a plastových lahví, igelitových tašek, obalů, vysloužilého elektra, kusů nábytku, umělé hmoty, rybářských vlasců, pneumatik a dalších odpadků, kterých se jejich majitelé rozhodli zbavit a vyhodit je do přírody.

,,Okolí Heřmanického rybníka připomíná díky chování nezodpovědných lidí spíše smetiště než přírodní památku a evropsky významnou lokalitu v rámci soustavy chráněných území Natura 2000. Černé skládky ohrožují vodní prostředí včetně chráněného čolka velkého a také ptáky, kteří tu hnízdí. Rybník totiž patří mezi jednu z nejvýznamnějších ornitologických oblastí v Česku. Rozhodli jsme se proto alespoň část odpadů sesbírat, naložit s nimi, jak se patří, a přispět tak ke zlepšení životního prostředí. Zároveň podporujeme enviromentální výchovu obyvatel, aby se v budoucnu vzniku takových skládek předešlo," uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Úklid odpadků je jednou z mnoha společensky odpovědných aktivit krajského úřadu, které jeho zaměstnanci vykonávají nad rámec svých pracovních povinností. ,,Jsem rád, že na tyto dobrovolnické aktivity, i když jsou fyzicky docela namáhavé, naši zaměstnanci slyší a obětují kousek svého pohodlí pro zlepšení životního prostředí. Že jim není lhostejné, jak jejich okolí vypadá.," řekl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

http://www.msk.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů