Sobota, 4. května 2024

BlackRock: Transformace energetiky si vyžádá čtyři biliony USD ročně

BlackRock: Transformace energetiky si vyžádá čtyři biliony USD ročně

Přechod na zelenou energii si v příštích deseti letech vyžádá celosvětově čtyři biliony USD (téměř 95 bilionů Kč) ročně. Uvedl to server zpravodajské televize CNBC s odvoláním na prognózu americké investiční společnosti BlackRock. Nová částka je dvojnásobek předchozích očekávání, která počítala s investicemi dva biliony USD ročně, a bude vyžadovat navýšení kapitálu ze státního i ze soukromého sektoru.

Loni bylo do projektů souvisejících s energetickou transformací investováno zhruba 1,8 bilionu USD. To je výrazný nárůst ve srovnání s rokem 2004, kdy bylo investováno 33 miliard USD. Celkem bylo doposud investováno 19 bilionů USD, dodal BlackRock. Tempo růstu a množství investovaného kapitálu se podle firmy ubírá správným směrem, navzdory růstu investic však stále chybí 18 bilionů USD, aby se transformace do roku 2030 dostala tam, kam je potřeba.

Loňský průzkum firmy BlackRock mezi 200 institucionálními investory ukázal, že 56 procent z nich plánuje v příštích jednom až třech letech zvýšit peníze na energetickou transformaci, a 46 procent uvedlo, že zvládnutí přechodu je pro ně v tomto období nejdůležitější investiční prioritou.

Realizace investic podle firmy BlackRock ale také potřebuje politickou podporu a projekty partnerství mezi vládami a soukromým sektorem. Firma upozornila na zákon o snižovaní inflace v USA, který dokázal mobilizovat miliardy z veřejných prostředků, které byly vloženy do projektů snižování emisí skleníkových plynů. Je potřeba také změna politiky v oblasti cen energií a deregulace energetických trhů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů