Úterý, 14. května 2024

V Praze se uskutečnilo česko-korejské partnerské fórum o vodíkové energii

V Praze se uskutečnilo česko-korejské partnerské fórum o vodíkové energii

Jižní Korea vnímá Českou republiku jako vhodného partnera pro spolupráci v oblasti vodíkového průmyslu. Přední hráči jihokorejského vodíkového sektoru nyní se svými českými protějšky položili základy pro užší spolupráci prostřednictvím česko-korejského partnerského fóra o vodíkové energii a také v rámci následných obchodních schůzek. Setkání se konalo ve čtvrtek a v pátek.

Do Prahy dorazila delegace 12 významných jihokorejských společností zabývajících se vodíkovými technologiemi, aby navázala spolupráci s českými firmami. Česko-korejské vodíkové fórum a doprovodná individuální jednání zorganizovaly Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a Korejská agentura na podporu obchodu a zahraničních investic (KOTRA) za podpory korejského velvyslanectví v České republice.
Česká i korejská průmyslová strategie vyzdvihuje význam diverzifikace výrobních a dodavatelských řetězců. Obě země si od toho slibují budoucí zajištění cenově dostupné, spolehlivé a čisté technologické výroby.
,,Klademe důraz na technologie, které státům pomohou při přechodu na uhlíkovou neutralitu. Mezi ně patří nejen jaderné reaktory, ale právě i vodíková energie nebo také malé modulární reaktory, jejichž prototypy již úspěšně vyvíjíme," řekl Sang-Jo Yoon,výkonný viceprezident obchodní divize zelené energie KHNP.
Hyun Chul Kim, prezident evropské centrály KOTRA, uvedl: ,,Česká republika se aktivně podílí na výrobě, využití a skladování vodíku, a to zejména v souvislosti s odklonem od uhlí a uspokojováním specifických energetických potřeb. Podobně jako Jižní Korea vykazuje i Česká republika vysokou otevřenost v oblasti energetiky, obchodu a investic. Je logické, že se Česká republika jako rozvinuté průmyslové a technologické centrum na pomezí východní a západní Evropy snaží svůj dodavatelský řetězec diverzifikovat. Jednou z cest přitom může být právě spolupráce s Jižní Koreou. Díky znalostem, které se nám již podařilo nashromáždit o českém vodíkovém průmyslu a s ním souvisejících projektech, hráčích a zákonech, jsme představili i brožuru, která je jakýmsi průvodcem česko-korejského partnerství a nese název ?Czech-Korean H2 Partnering Guidebook.'"
Na české straně podporují spolupráci obou zemí Hospodářská komora ČR a Česká vodíková technologická platforma (HYTEP). Tyto instituce se rovněž podílely na organizaci fóra, souvisejících obchodních schůzek a také návštěv českých provozů. Navíc iniciují rozvoj bilaterálního partnerství prostřednictvím online schůzek a sdílení informací mezi jihokorejskými a českými společnostmi. Kromě zástupců pořadatelů a jednotlivých společností se fóra osobně zúčastnil také zmocněnec ministra průmyslu a obchodu pro vodíkové technologie Petr Mervart.
Vzhledem k oboustrannému zájmu na spolupráci je Česká republika ve vodíkovém sektoru pro Jižní Koreu ideálním partnerem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů