Neděle, 2. června 2024

Ve Francii zapsali do vesnické školy čtyři ovce, aby splnili kvótu na počet žáků

Ve Francii zapsali do vesnické školy čtyři ovce, aby splnili kvótu na počet žáků

Ve Francii zapsali rodiče malých dětí ke studiu ve vesnické škole také čtyři ovce, aby splnili požadavek úřadů na minimální počet žáků. Chtěli tak vyjádřit svůj protest proti předpisům, kvůli nimž hrozí jejich škole uzavření, napsala dnes stanice BFM TV.

Pod vzdělávací zařízení v departementu Moselle poblíž Štrasburku patří tři vesnice. Aby se tam v září začalo učit, předpisy vyžadují 98 zapsaných žáků. Dětí ale bylo do pěti tříd zapsaných jen 94, rodiče tak podali také přihlášky i jménem několika ovcí.

Rodiče při vyplňování úředních dokumentů nešetřili humorem. Čtyřnozí zájemci o vzdělání dostali jména spojená s přírodou a zemědělstvím: John Deere, Marguerite Duprés (Sedmikráska Luční), Valériane Deschamps (Valériane Polní) a Phil Tondu, což je slovní hříčka evokující posekaný trávník.

"Protože jsou naše děti sčítány jak ovce, tak proč nedotáhnout absurditu téhle logiky do konce," vysvětlili své počínání rodiče. Minulý týden pak zmíněné ovce na jeden den opravdu přivedli do školy. "Jsou to naši noví kamarádi, abychom tu dál mohli chodit do školy," těšila se z přítomnosti zvířat osmiletá Lola.

Starosta obce Voyer Bertrand Janson však celou akci odsoudil jako absurdní. Místní škola podle něj nezavřela ani v roce 2021, kdy bylo zapsaných dokonce jen 90 žáků. Pro akce neměly pochopení ani úřady, které nařídily zvířata ze školního dvora vyvést a dokud se tak nestalo, děti musely zůstat ve třídách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů