Sobota, 27. července 2024

Turecká policie zatkla kurátora, který měl v kufru 1500 štírů a pavouků

Turecká policie zatkla kurátora, který měl v kufru 1500 štírů a pavouků

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel z Turecka propašovat vzácné jedovaté pavouky a štíry. Státní média dnes podezřelého identifikovala jako kurátora Amerického přírodovědného muzea v New Yorku. Kurátor později uvedl, že má na svůj výzkum povolení od vlády, a byl bez obvinění propuštěn, informuje agentura AP.

Údajného pašeráka Lorenza Prendiniho zatkla policie na istanbulském letišti v neděli večer, když v jeho zavazadlech našla desítky sáčků, v nichž bylo přibližně 1500 štírů a pavouků včetně tarantulí, a také desítky plastových lahví s blíže nespecifikovaným tekutým obsahem. V prohlášení, které Prendini zaslal e-mailem agentuře AP, kurátor uvádí, že byl předvolán před soudce, kterému ukázal patřičná povolení, a byl posléze propuštěn bez obvinění.

Prendini uvedl, že policie nerespektovala povolení turecké vlády k provádění výzkumu ve spolupráci s tureckými vědci. "Policie zcela porušila řádný proces zatýkání a zdá se, že by mě ráda shledala před zraky veřejnosti vinným," ohradil se Prendini ve svém prohlášení.

Na webových stránkách Amerického přírodovědného muzea v New Yorku je Prendini uveden jako kurátor sbírek pavouků, štírů, stonožek a mnohonožek. Uvádí se tam, že jeho výzkum pavouků a štírů ho už zavedl do více než 30 zemí světa.

Policie uvedla, že zabavení živočichové byli endemité, což znamená, že se přirozeně vyskytují pouze v dané oblasti - v tomto případě v Turecku. Policie uvedla, že jejich DNA by mohlo být zkopírováno a jejich jed by mohl byt použit k výrobě léků. Proto muže podezřívali z porušení zákona o pašování.

"Je zřejmé, že tyto látky mají vysokou finanční hodnotu, a proto je převážení těchto druhů živočichů do zahraničí přísně zakázáno," stojí v policejním sdělení. Například tržní hodnota jednoho litru léku získaného ze štířího jedu má hodnotu deseti milionů dolarů, píše Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů