Neděle, 2. června 2024

Nejlepší fotografií přírody se stal snímek plotu s pavouky Jakuba Hodáně

Nejlepší fotografií přírody se stal snímek plotu s pavouky Jakuba Hodáně

Fotografie plotu posetého pavučinami a pavouky Jakuba Hodáně se stala nejlepším snímkem přírody v soutěži Czech Nature Photo. Ocenění dnes organizátoři předali v Praze. Vítěze vybrala odborná porota s účastí rakouského fotografa Bernharda Schuberta z více než 2500 fotografií. S vyhlášením soutěže také začíná výstava v Czech Photo Centre v Nových Butovicích, kde budou vítězné a další vybrané snímky k vidění do 25. srpna.

Vítěznou fotografii s názvem Okno na onen svět pořídil Hodáň v australské oblasti Kuku Yalanji. Na tmavém pozadí je plot připomínající šestitabulkové okno, kterému dominuje šest pavouků. "Vítězná fotografie zaujala porotu v několika směrech. Autor výtvarnou formou pomyslně otevírá okno do světa pro mnohé ne zcela populárních tvorů. Snímek diváka nutí k zamyšlení nad dějovou linkou - jedná se o příběh jednoho, nebo šesti pavouků? Fotograf prokázal vysoké technické dovednosti, jasnou vizi a kreativní přístup. Nabízí nám tím neobyčejný pohled na 'obyčejný' motiv," řekl předseda poroty Petr Bambousek.

"Tato fotografie vznikla na cestě s kamarádem Adamem Javorčíkem v oblasti Kuku Yalanji v Austrálii. Na konci dlouhého dne, znaveni a s jasnou vidinou vychlazeného nápoje jsme po cestě domů narazili na plot plný pavučin, na tento zajímavý a temný motiv. Při pohledu na množství mrtvého hmyzu, kterému se tenhle plot stal osudným, mi okamžitě vytanula na mysli představa jakési brány či okna do podsvětí. Snímek vznikl pomocí dvou dálkově odpalovaných blesků a fotoaparátu s časovanou spouští umístěného na stativu," řekl Hodáň.

Jakub Hodáň, rodák ze slovenského Záhoří, se fotografování věnuje ve volném čase. Má slabost pro zvířata, která široká veřejnost nedoceňuje a často spíše zavrhuje.

Výstava Czech Nature Photo, která na soutěž přímo navazuje, bude mít venkovní i vnitřní část. Ve venkovní expozici se představí převážně žáci základních a studenti středních škol. Uvnitř galerie budou vystaveny oceněné a vybrané snímky profesionálních fotografek a fotografů.

Do soutěže své práce poslalo 256 fotografek a fotografů z Česka a Slovenska. Do čtvrtého ročníku soutěže pro žáky a studenty Czech Photo Junior se přihlásilo 173 soutěžících, kteří zaslali skoro 1000 snímků.

Fotografové mohli své snímky přihlásit do 11 kategorií. V kategorii Savci vyhrál Radek Karkys, v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život získal cenu Radim Hlaváč. V kategorii Bezobratlí zvítězil Hodáň se snímkem pavouků, za Rostliny a houby dostala cenu Michaela Vinterová, za fotografii krajiny Vojtěch Herout a v kategorii Zvířata v lidské péči Martin Miklas. Tomáš Grim získal dvě ceny, v kategorii Ptáci a Cenu za nejlepší fotografii české přírody. Nejlepší sérii podle poroty vytvořil Jakub Joachim, přírodu v Praze nejlépe zachytil Michal Turek a v kategorii Zvířata ve svém prostředí vyhrál Petr Slavík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů