Pondělí, 17. června 2024

Šest projektů se utká ve finále soutěže E.ON Energy Globe zaměřené na ekologii

Šest projektů se utká ve finále soutěže E.ON Energy Globe zaměřené na ekologii

Autonomní a ekologický robot v zemědělství, biometanová stanice nebo rezervace původních velkých kopytníků jsou projekty, které se letos utkají v soutěži E.ON Energy Globe. Společnost E.ON dnes představila šest projektů, které budou soupeřit o hlasy veřejnosti. V letošním ročníku vybírala porota Akademie věd ze 167 projektů, hlasovat pro jednotlivé finalisty mohou lidé na webu soutěže do 20. srpna. Vítěze vyhlásí společnost na ekologickém festivalu 31. srpna v Brně.

O hlasy lidí se bude ucházet Roboton - robot v zemědělství, který snižuje náročnost lidské práce, spotřebu herbicidů i negativní dopad na obdělávanou půdu. Biometanová stanice v Litomyšli je jedinečnou zemědělskou stanicí svého druhu v Česku, která vyrábí klimaticky neutrální palivo z odpadů ze zemědělské půdy. Rezervace velkých kopytníků ukazuje, jak může chov divokých koní, zubrů a praturů pomáhat rozmanitosti přírody. Spásají divoce rostoucí traviny a uvolňují místo dalším rostlinám, půda poté lépe zadržuje vodu.

Mezi finalisty jsou i ekologická opatření v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity v Brně, která přinášejí lepší klima, větší biodiverzitu a finanční úspory pomocí retenční nádrže nebo zelené střechy s lokálními rostlinami.

Porota vybrala i projekt Patronáty, který prohlubuje vztah dětí i veřejnosti k přírodě a místu, kde žijí. Odstraňují invazivní druhy, rozmísťují ptačí budky nebo vysazují stromy. Dále je mezi soutěžícími také projekt společnosti Devinn zaměřený na elektřinu ze zeleného vodíku pro energeticky nezávislé budovy i dobíjení elektromobilů.

"Každý rok se těším, až uvidím finálové projekty a každý rok jsem zároveň hrdá na to, kam soutěž E.ON Energy Globe směřuje a že ji vždy posouváme zase o krok dál, vlastně se dá říct mnohem blíž veřejnosti. Loni jsme v Praze uspořádali Ekofestival. Zavítalo na něj pět tisíc návštěvníků, kteří nám potvrdili, že jsme se vydali správnou cestou. Letos uspořádáme Ekofestivaly hned dva a budou plné přednášek, workshopů a zábavy," řekla generální ředitelka společnosti E.ON v České republice Claudia Viohlová.

První letošní Ekofestival se uskuteční 8. června v Českých Budějovicích a představí se na něm projekty soutěžící o titul ekologického projektu roku. Druhý se koná 31. srpna v Brně, kde bude vyhlášen vítěz letošního ročníku soutěže.

Společnost E.ON vyhlašuje takzvaného ekologického Oscara už 16 let, stejně jako loni soutěží všechny projekty v jedné kategorii. Vítěz pak získá cenu 500.000 korun. Soutěž oceňuje projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále.

E.ON Česká republika má přes 3000 zaměstnanců, prostřednictvím své distribuční sítě dlouhé 66.000 kilometrů zásobuje elektřinou 1,5 milionu zákazníků především z jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí, zásobuje 114.000 odběrných míst. Firma je součástí koncernu E.ON SE, který sídlí v německém Essenu a působí ve 30 zemích světa, kde elektřinou a plynem zásobuje na 50 milionů zákazníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů