Čtvrtek, 24. října 2024

Německý klimatický aktivista je kvůli dlouhé hladovce v ohrožení života

Německý klimatický aktivista je kvůli dlouhé hladovce v ohrožení života

Po více než 80 dnech hladovky, kterou chce vládu dotlačit k lepší ochraně klimatu, se německý aktivista podle svých kolegů ocitl v akutním ohrožení života. Informuje o tom dnes agentura DPA. Německý kancléř Olaf Scholz vyslovil už v pátek přání, aby muž hladovku přerušil.

Devětačtyřicetiletý Wolfgang Metzeler-Kick, který s hladovkou začal před 83 dny, sice ještě podle kolegů vnímá, co se kolem něj děje, ale fyzicky je velmi slabý a hladina krevního cukru mu klesla na kritické hodnoty. "Pokud hladina cukru v krvi klesne příliš, objeví se příznaky jako zmatenost, pocení, křeče či dokonce bezvědomí. Současný stav je tedy mimořádně závažný, velmi škodí tělu a časem nevyhnutelně vede ke smrti," uvedli aktivisté.

Metzeler-Kick, který v rámci kampaně nazvané "Hladovíme, dokud nebudete čestní!" protestuje spolu s dalšími ve stanovém táboře u německého ministerstva hospodářství v Berlíně, zahájil hladovku 7. března a zpočátku doplňoval živiny alespoň skrze džusy a vitamíny, s čímž ale před čtyřmi dny přestal. Ve hladovce chce navzdory svému stavu zatím vytrvat. Hladovku drží i tři další aktivisté.

Chtějí tak německého kancléře pohnout k tomu, aby vystoupil s vládním prohlášením ke klimatickým změnám, v němž přizná, že "další existence lidské civilizace je extrémně ohrožena klimatickou katastrofou", a je proto potřeba "radikálně změnit kurz".

Scholz to odmítá učinit. "Je mé velké přání, aby akce byla ukončena," poznamenal k hladovkářům v pátek. Je podle něj chybou "používat násilí proti druhým, ale také používat násilí proti sobě".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů