Sobota, 27. července 2024

Evropský hackathon udržitelnosti GreenHack vyhrála mobilní aplikace pro zdravější nakupování

Evropský hackathon udržitelnosti GreenHack vyhrála mobilní aplikace pro zdravější nakupování

Evropský hackathon udržitelnosti GreenHack vyhrál v úterý 28. května večer software, který pomůže zákazníkům při nakupování pomocí mobilu vyhodnocovat zdravotní benefity a nezávadnost potravin v reálném čase. V rámci čtyřiadvacetihodinového inovačního maratonu ho vymyslela dvojice mladíků z Velké Británie. Čtvrtého ročníku GreenHacku se zúčastnilo 85 etických hackerů z České republiky i ze zahraničí. Akce se konala 27. a 28. května na NEWTON University v Kongresovém centru Praha. Mladí inovátoři se postavili pěti výzvám v oblasti udržitelnosti.

Letošní GreenHack měl největší mezinárodní účast ve své dosavadní historii. Do Prahy přijely týmy mimo jiné z Egypta, Litvy, Singapuru, Švédska, Ukrajiny, Tuniska či Velké Británie. Registrace přilákala přes 170 účastníků, z nichž porota vybrala 85 z 15 zemí. Poprvé bylo i velké zastoupení žen, které se na technologických akcích objevují vzácněji.
,,GreenHack se letos soustředil na udržitelnost a energetiku, což jsou témata, která řeší dnešní doba, byznys i lidé. Jsem překvapený, že hodně týmů se vrhlo na těžké výzvy, jako bylo například propojení chytré domácnosti, nabíjení aut a přenosové soustavy s podporou umělé inteligence. Týmy během 24 hodin dokázaly vymyslet překvapivě komplexní řešení, kdy ani samotní partneři nečekali, že to bude možné," řekl po vyhlášení Tomáš Studeník, inovátor a městský hacker, který GreenHack (www.greenhack.eu) už čtvrtým rokem organizuje.
Vítězné technické řešení od britské dvojice studentů 42 London umí snadno rozpoznávat texty a obrázky pomocí algoritmu, který využívá údaje ze systému hodnocení zdravých potravin společnosti TESCO v kombinaci s výživovými cíli či potřebami uživatelů. Zákazníci při nákupu jednoduše namíří telefon na regál, ze kterého si chtějí něco vybrat, a aplikace jim ukáže celkové skóre podle toho, jak je zboží zdravé a jak je kompatibilní s jejich životním stylem.
,,Největší výzvou pro nás byl nedostatek zkušeností s vývojem mobilních aplikací. Začali jsme na londýnské škole 42 London studovat informační technologie teprve před osmi měsíci," reagoval student a spoluautor vítězného řešení Fred Charbonnier.
Druhé místo od týmu Hyeny, čtveřice studentů z Vysoké školy ekonomické v Praze,obsadila aplikace, která řeší sběr a rozvoj inovativních nápadů zaměstnanců velkých společností. ,,My jsme udělali pro společnost ČEPS platformu, která umožní tyto nápady chytře sbírat a odměňovat zaměstnance virtuální měnou za jejich inovační úsilí," uvedlstudent a spoluautor řešení Richard Mládek.
Třetí místo získal také český tým Wiseaus. Představil dynamický 3D model scény v podobě stromu, která zobrazuje tok energie v domácnosti. Využívá k tomu časové řady parametrů s podrobnými údaji o spotřebě a výrobě energie, akumulaci, flexibilitě, spotové ceně elektřiny, ale také venkovní teplotě či slunečním svitu. Desítky ukazatelů tak přetváří v umělecké dílo.
Ceny partnerů:
Cena Škoda Auto - tým GOOD FELLAS
Cena ČEPS - řešení týmu Hyeny a týmu SOLVED
Cena Mycroft Mind - tým Wisaeus
Cena NEWTON University - SOLVED
Cena Soulmates Ventures - vítězný tým 42 London
Cena Alnautes - tým DataShorts
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů