Sobota, 27. července 2024

Téměř 60 % Čechů je otevřeno konzumaci kultivovaného masa

Téměř 60 % Čechů je otevřeno konzumaci kultivovaného masa

Podle nového průzkumu*, který provedla společnost YouGov pro neziskovou organizaci Good Food Institute Europe (GFI Europe), je většina českých spotřebitelů otevřena konzumaci i výrobě kultivovaného masa.

Kultivované maso představuje nový způsob produkce masa, a to prostřednictvím kultivace živočišných buněk, bez nutnosti chovu hospodářských zvířat. Přestože v EU zatím není pro konzumaci dostupné, může pomoci uspokojit rostoucí poptávku po bílkovinách a zároveň ve srovnání s průmyslovou produkcí masa spotřebovat méně zdrojů a snížit emise skleníkových plynů a používání antibiotik.
Průzkum mezi Čechy zjistil, že v případě dostupnosti kultivovaného masa by jej ochutnalo 59 % Čechů. Naopak necelou třetinu dotázaných vůbec neláká.
Kromě zájmu o kultivované maso průzkum mapoval i povědomí o současné spotřebě masa v Česku. Více než polovina respondentů (54 %) se domnívá, že spotřeba masa v zemi je příliš vysoká (podle Českého statistického úřadu činila v roce 2022 roční spotřeba masa v průměru téměř 83 kilogramů na obyvatele**).
Rozhodnutí o konzumaci kultivovaného masa by mělo být na spotřebitelích
Aby mohlo být prodáváno v kterémkoli z 27 členských států EU, musí být kultivované maso schváleno v rámci předpisů EU o nových potravinách. K prodeji bylo zatím schváleno ve Spojených státech a Singapuru, první žádosti o schválení byly předloženy regulačním orgánům pro bezpečnost potravin ve Velké Británii a Švýcarsku.
Právě v souvislosti s regulací kultivovaného masa se více než 61 % dotázaných Čechů domnívá, že pokud bude schváleno regulačními orgány pro bezpečnost potravin, mělo by být také volně prodejné. 62 % respondentů si navíc myslí, že pokud se kultivované maso následně dostane na trh, mělo by se v Česku i vyrábět, aby měla z produkce prospěch i národní ekonomika. Stejný podíl respondentů (62 %) souhlasí s tím, že rozhodnutí o schválení či neschválení kultivovaného masa pro lidskou spotřebu by mělo být učiněno nezávisle na jakýchkoli obchodních zájmech.
,,Kultivované maso nabízí slibné řešení, jak efektivně a udržitelně dodávat maso, které se stále těší oblibě, a zároveň zajistit budoucnost české ekonomiky a zvýšit potravinovou bezpečnost," komentuje trend Seth Roberts, Senior Policy Manager v GFI Europe. ,,Vzhledem k tomu, že většina českých spotřebitelů projevuje ochotu kultivované maso vyzkoušet, je nyní ideální doba, aby i politici investovali do tohoto rychle se rozvíjejícího odvětví a podpořili ho v návaznosti na pozitivní kroky, které již česká vláda učinila."
Dva ze tří středoevropských startupů zaměřujících se na vývoj kultivovaného masa, sídlí v České republice a odráží tak již několik let rostoucí zájem o biotechnologie a inovace v potravinářství.
* Použitá data vycházejí z online průzkumu provedeného společností YouGov Deutschland GmbH, kterého se v České republice zúčastnilo 1018 osob v období od 12. do 21. dubna 2024. Výsledky jsou reprezentativní pro českou populaci starší 18 let.

O kultivovaném masu:
Myšlenkou za kultivovaným masem je vyrábět takové maso, které je k nerozeznání od hovězího, vepřového či kuřecího, které jíme dnes, ale spotřebovávat přitom méně zdrojů. Vzniká odebráním malého vzorku buněk ze zvířete a jejich umístěním do fermentoru, který jim poskytuje vodu, živiny a teplo potřebné k růstu. Ze vzniklého masa lze vyrobit řadu potravin, včetně hamburgerů, párků či klobás.

O GFI:
Good Food Institute Europe je mezinárodní nezisková organizace a think tank, který pomáhá budovat udržitelnější, bezpečnější a spravedlivější potravinový systém prostřednictvím transformace výroby masa. GFI spolupracuje s vědci, firmami a producenty na rozvoji rostlinného a kultivovaného masa, aby bylo chutné a dostupné v celé Evropě.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů