Čtvrtek, 24. října 2024

EU schválila snazší opravy výrobků, výrobci je musejí umožnit i po záruce

EU schválila snazší opravy výrobků, výrobci je musejí umožnit i po záruce

Evropská unie definitivně schválila takzvané právo spotřebitele na opravu zakoupených výrobků. Směrnice vyjasňuje povinnost výrobců opravovat zboží i po uplynutí zákonné záruční lhůty za přiměřenou cenu a v přiměřeném čase. Informovala o tom dnes Rada EU.

Opatření, které schválili unijní ministři na svém dnešním jednání v Bruselu, má zároveň motivovat spotřebitele k tomu, aby si zakoupené výrobky nechávali opravit, prodloužili tak jejich životnost a podpořili udržitelnější spotřebu. Cílem je rovněž snížení nákladů na nové nákupy.

Díky novince by měla být v budoucnu oprava rozbitých spotřebičů a dalších výrobků snazší i výhodnější než pořízení nových, a to i po uplynutí záruční doby. "Dnes přijatá směrnice zakotvuje nové právo pro spotřebitele: právo na opravu vadných výrobků snadnějším, levnějším a rychlejším způsobem," uvedla belgická státní tajemnice pro ochranu spotřebitelů Alexia Bertrandová, jejíž země nyní EU předsedá. Norma má podle ní rovněž přimět výrobce k tomu, aby dodávali na trh takové produkty, které vydrží déle a lze je opravit, znovu použít a recyklovat. "Předpis také dělá z oprav atraktivnější ekonomickou činnost, která může v Evropě vytvářet kvalitní pracovní místa. Vítězí tedy všichni ekonomičtí aktéři a také životní prostředí," dodala Bertrandová.

Výrobci budou mít povinnost informovat spotřebitele o jejich právech na opravu zboží a poskytovat opravy u spotřebičů, jako jsou například pračky, sušičky, myčky, chytré telefony či osobní počítače. Pokud bude zboží opraveno v rámci záruky, ta se pak o další rok prodlouží. Po uplynutí této lhůty budou výrobci stále povinni opravovat běžné domácí spotřebiče, u nichž bude oprava stále "technicky proveditelná" v souladu s unijními předpisy. Spotřebitelé budou mít nárok na zapůjčení náhradních zařízení po dobu opravy.

"Seznam opravitelných výrobků může být v budoucnu rozšířen," poznamenala Rada EU. Směrnice bude nyní zveřejněna v úředním věstníku EU a vstoupí v platnost 20. den od zveřejnění. Členské státy budou mít následně 24 měsíců na převedení směrnice do vnitrostátního práva.

Tereza Šupová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů