Čtvrtek, 24. října 2024

Ve Zlínském kraji nejlépe třídí odpad v Uh. Hradišti, St. Městě a Kateřinicích

Ve Zlínském kraji nejlépe třídí odpad v Uh. Hradišti, St. Městě a Kateřinicích

Ve Zlínském kraji nejlépe třídí odpad lidé v Uherském Hradišti, Starém Městě, Kateřinicích a Rudimově. Města a obce zvítězily v soutěži O keramickou popelnici, sdělil dnes ČTK Jan Vandík z krajského oddělení komunikace a vnějších vztahů. Klání vyhlásil 18. rokem Zlínský kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM a kolektivními systémy ASEKOL a Elektrowin.

Na jednoho obyvatele Zlínského kraje připadlo za loňský rok průměrně 66,2 kilogramu vytříděného papíru, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů, uvedla Martina Filipová ze společnosti EKO-KOM, která v ČR organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů. "Ve srovnání se zbytkem republiky byl Zlínský kraj nadprůměrný ve sběru skla a kovů, lehce podprůměrný pak ve sběru nápojového kartonu. Rezervy měl kraj ve sběru plastu a papíru," uvedla Filipová.

V kategorii měst nad 15.000 obyvatel zvítězilo stejně jako loni Uherské Hradiště. Na stříbrné příčce se umístil Uherský Brod, třetí místo obsadilo Valašské Meziříčí. V kategorii obcí s počtem obyvatel od 2001 do 15.000 vyhrálo Staré Město, které si polepšilo z loňské stříbrné pozice. Druhá skončila Chropyně, třetí byly Boršice. Mezi obcemi do 2000 obyvatel byly nejúspěšnější Kateřinice následované Šumicemi a Mysločovicemi. Mezi malými obcemi do 500 obyvatel je v třídění nejlepší Rudimov, v těsném závěsu za ním skončila Lutonina a bronzová byla Držková.

Nejlepší obce obdržely kromě věcných cen také motivační příspěvek od Zlínského kraje na podporu odpadového hospodářství. Obce na prvním místě v každé kategorii si odnesly 30.000 korun, ty na druhých místech 20.000 korun a za bronzovou příčku získaly 10.000 korun. Další šestice měst a obcí bodovala ve sběru starého elektra, jsou jimi Staré Město, Prostřední Bečva, Nedachlebice, Holešov, Vizovice a Vlčnov. Kraj letos nově ocenil také nejlepší obce a města, jejichž obyvatelé vyprodukovali nejméně směsného odpadu. V této kategorii uspěly Uherský Brod, Halenkov, Oznice a Podhradí.

Z dlouhodobého pohledu vytříděné množství využitelných složek odpadů z domácností v kraji narůstá. "Například před 15 lety byla průměrná výtěžnost papíru, plastů, skla a nápojového kartonu na obyvatele zhruba poloviční," uvedla Filipová. Nyní je ve Zlínském kraji více než 35.000 barevných kontejnerů a malých nádob, a to přímo u domů. Největší podíl tvoří nádoby na plasty a papír. Do systému EKO-KOM, který ve spolupráci s obcemi a městy zajišťuje zpětný odběr a využití obalového odpadu, je zapojeno všech 307 obcí kraje. Třídit odpady tedy mají možnost všichni obyvatelé regionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů