Čtvrtek, 24. října 2024

KLDR podle Soulu poslala do Jižní Koreje 600 balonů s odpadky

KLDR podle Soulu poslala do Jižní Koreje 600 balonů s odpadky

Severní Korea v noci na dnešek vyslala do Jižní Koreje zhruba 600 balonů s odpadky, oznámila dnes jihokorejská armáda. KLDR již ve středu poslala na svého jižního souseda stovky balonů s odpadky a hnojem, což označila za upřímný dárek. Soul označil krok Pchjongjangu za nebezpečný a ubohý. Informovala o tom agentura Reuters.

Pytle s odpadky obsahujícímu plasty, papír a cigaretové nedopalky byly nalezeny v různých částech jihokorejského hlavního města Soulu mezi sobotními 20:00 a dnešními 10:00 (sobotních 13:00 SELČ až dnešních 03:00 SELČ), uvedla jihokorejská armáda. Doplnila, že monitorovala místa, odkud byly balony vyslány a následně je vyzvedla v místech, kde dopadly. Dříve armáda veřejnost vyzvala, aby se balonů nedotýkala a hlásila je úřadům.

Dnes bude podle jihokorejské agentury Jonhap zasedat jihokorejská bezpečnostní rada, aby rozhodla, zda znovu začít prostřednictvím reproduktorů vysílat propagandu přes hranici, což přestala dělat po summitu se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v roce 2018.

V neděli vydal náměstek severokorejského ministra obrany prohlášení, v němž varoval, že v reakci na létání "špinavých věcí" do KLDR budou do Jižní Koreje zaslány "hromady odpadkového papíru a špíny". Narážel tak zřejmě na to, že také z Jižní Koreje často nad tu Severní létají balony. Většinou je vysílají aktivisté a nesou letáčky kritické k Pchjongjangu, informace o demokratické společnosti a v některých případech i paměťové disky s jihokorejskou hudbou.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové smlouvy.

Jihokorejský ministr obrany Sin Won-sik na okraj konference v Singapuru svému americkému protějšku Lloydu Austinovi dnes řekl, že severokorejské vysílání balonů do Jižní Koreje podle jihokorejské armády porušuje dohodu o příměří. Ministři se pak shodli, že budou koordinovat svou reakci na případné další severokorejské hrozby a provokace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů