Sobota, 27. července 2024

E.ON v číslech - 4

E.ON v číslech - 4

4 mláďata čápů bílých vyrůstají letos na jaře na speciálních hnízdních podložkách, na která jim pracovníci EG.D přesunuli hnízda přímo ze sloupů elektrického vedení, aby zvýšili jejich bezpečnost před úrazem elektrickým proudem.

Čapí hnízda, která se v některých lokalitách na sloupech elektrického vedení objevují, totiž představují riziko poranění elektrickým proudem pro čápy a zároveň ohrožují i bezpečnost dodávek elektrické energie. Montéři totiž na takových místech mohou jen obtížně provádět nutné práce na vedení.

EG.D proto už několik let spolupracuje s obcemi a ornitology a vytipovává problematické sloupy a čapí hnízda přemisťuje na speciální hnízdní podložky v jejich okolí, kde jsou čápi v bezpečí. Například v Sudoměřicích na Hodonínsku instalovalo EG.D ve spolupráci s odborníky z České společnosti ornitologické nový sloup se speciální podložkou již v roce 2022 a čápi se ho naučili využívat. Vloni zde vyvedli dvě mláďata, letos dokonce o jedno více. Úspěch mají hnízdní podložky také v jiných lokalitách, například v Nových Mlýnech na Břeclavsku vyvedli čápi vloni tři mláďata a také letos je hnízdo obsazeno párem čápů, kteří pečují minimálně o jedno mládě.

Společnost EG.D jen vloni dokončila deset přesunů čapích hnízd. Letos distributor ve spolupráci s ornitology vytipovává další lokality. Ve druhé polovině roku po skončení hnízdní sezony uvažuje EG.D o přesunu hnízd v Těšově a Veletinách ve Zlínském kraji a také v Olešnici v Jihomoravském kraji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů