Čtvrtek, 24. října 2024

Vláda odmítla řešit norování, ochránci zvířat ukazují utrpení lišek

Vláda odmítla řešit norování, ochránci zvířat ukazují utrpení lišek

Norováním trpí lišky i lovečtí psi a je čas tento způsob lovu ukončit. Ačkoliv téma ve veřejném prostoru vzbuzuje silné emoce, nesouhlasí s ním někteří vládní představitelé. Během svého jednání nakonec vláda možnost ukončit norování nevyužila. Další kolo boje za lišky nastane nyní, protože myslivecký zákon míří do Poslanecké sněmovny.

Norování je extrémně nehumánní způsob lovu lišek, při kterém trpí lišky i lovečtí psi. Do nory je poslán pes a nastává dlouhý a drastický boj na život a na smrt, kdy liška často bojuje o svá mláďata, která v noře má. Po vyhnání z nory liška zemře ranou od myslivce či zakousnutím, pes je roztrhá, nebo je myslivci vezmou do zajetí pro nácvik norování.
O konec norování se snaží ochránci zvířat spolu s jednotlivými politky i veřejností. V rámci meziresortního připomínkového řízení dala Svoboda zvířat k zákonu připomínky. Ukončení norování požadovalo v připomínkách také pirátské Ministerstvo pro místní rozvoj a hlavní město Praha.
,,Jsme rádi, že některým politikům na humánnímu přístupu ke zvířatům záleží a oceňujeme jejich snahu norování ukončit. Zákon nyní míří do Poslanecké sněmovny a nám začíná další část práce. Chceme prosadit, aby se do návrhu zákona dostal pozměňovací návrh ve prospěch lišek," vysvětluje Kristýna Cábová z organizace Svoboda zvířat, která vede kampaň Nora patří lišce a zasazuje se o ukončení této praktiky. V rámci kampaně připravila organizace petici, která má za cíl ukázat, že veřejnosti na konci norování záleží.
Lišky umírají zbytečně drastickou smrtí, aniž by to bylo nutné. Podíl norování na celkovém lovu se stále snižuje, v předloňském roce to bylo už jen necelých 6 % z celkového počtu zabitých lišek. Pro myslivce by tedy ukončení norování nepředstavovalo větší problém.
,,Věříme, že části našich politiků není osud lišek ani loveckých psů lhostejný a budou se spolu s námi o ukončení norování zasazovat i nadále. My budeme stále dělat vše pro to, aby se tento krutý a zbytečný lov stal minulostí," dodává Cábová.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů