Čtvrtek, 24. října 2024

Vědci v JAR objevili termitiště, která jsou aktivní 34.000 let

Vědci v JAR objevili termitiště, která jsou aktivní 34.000 let

Vědci v Jihoafrické republice byli ohromení, když zjistili, že stále obydlená termitiště v aridní oblasti země jsou stará více než 30.000 let. To znamená, že jde o nejstarší známá aktivní termitiště, informovala agentura AP.

Vědci z univerzity v jihoafrickém městě Stellenbosch použili metodu radiouhlíkového datování a zjistili, že některá termitiště v blízkosti řeky Buffels v oblasti Namaqualand jsou odhadem stará 34.000 let.

"Věděli, jsme že jsou stará, ale ne až tak stará," řekla Michele Francisová, odbornice na půdní vědy z univerzity Stellenbosch, která studii vedla.

Toto zjištění podle ní znamená, že tato termitiště existovala už v době, kdy se v jiných částech Země proháněli šavlozubí tygři a mamuti, a velké části Evropy a Asie byly pokryté ledem.

Vědci už objevili zkamenělá termitiště, jejichž stáří se odhaduje na miliony let. Nejstarší obydlená termitiště před touto studií byla známá z Brazílie - jejich stáří je podle vědců asi 4000 let. Tyto termití stavby jsou viditelné i z vesmíru.

Podle Francisové jsou termitiště v Namaqualandu termití verzí bytového komplexu a důkazy ukazují, že byla trvale obydlená termitími koloniemi.

Termitiště jsou známým a proslulým rysem krajiny Namaqualandu, ale nikdo netušil, jak jsou stará, dokud nebyly vzorky z nich odvezeny do Maďarska na datování radiouhlíkovou metodou. "Lidé netuší, že se tu zachovala výjimečná, pradávná krajina," řekla Francisová.

Některá z největších termitišť, která jsou místně známá jako "heuweltjies", což v afrikánštině znamená "malé kopce", měří napříč kolem 30 metrů a mohou sahat až do hloubky tří metrů pod zem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů