Platforma Lokálové a Farmářská škola spojují síly ve prospěch nové generace farmářů a potravinové bezpečnosti
Rostoucí ceny potravin, stále vyšší provozní náklady obchodních řetězců i silná
závislost Česka na dovozech znovu ukazují, jak křehká je potravinová
soběstačnost země. Do popředí se proto dostává téma lokální produkce a její
dlouhodobé udržitelnosti. Jedním z největších rizik je přitom stárnutí farmářské
populace - průměrný věk zemědělců v EU dlouhodobě roste a mladých přichází
Rostoucí ceny potravin, stále vyšší provozní náklady obchodních řetězců i silná závislost Česka na dovozech znovu ukazují, jak křehká je potravinová soběstačnost země. Do popředí se proto dostává téma lokální produkce a její dlouhodobé udržitelnosti. Jedním z největších rizik je přitom stárnutí farmářské populace - průměrný věk zemědělců v EU dlouhodobě roste a mladých přichází
do oboru stále málo. I na tuto výzvu reaguje nově uzavřené memorandum o spolupráci mezi platformou Lokálové a Farmářskou školou sídlící v Praze-Ruzyni.
Partnerství propojuje odborné vzdělávání v oblasti ekologického zemědělství s moderní komunikací zaměřenou na podporu malých producentů a lokálních potravin. Cílem je posílit viditelnost českých farmářů, pomoci vzdělat novou generaci zemědělců a ukázat přínosy regionální produkce pro krajinu, ekonomiku i potravinovou bezpečnost.
,,Data ukazují, že zájem o lokální potraviny roste, ale zároveň je nutné pomáhat farmářům svůj přínos lépe komunikovat. A právě to je role našeho partnerství - spojení odbornosti
a komunikace," vysvětluje smysl spolupráce Klára Slavíková, zakladatelka projektu Lokálové.
a komunikace," vysvětluje smysl spolupráce Klára Slavíková, zakladatelka projektu Lokálové.
Generační obměna je klíčová, potvrzuje i Evropská komise
Podle Asociace soukromého zemědělství ČR představila letos Evropská komise strategii, která si klade za cíl do roku 2040 zdvojnásobit podíl mladých zemědělců v EU. Zemědělství totiž stárne rychleji než ostatní odvětví, a bez generační obnovy nebude možné zajistit ani dostatek potravin, ani zdravou krajinu. Strategie má mladou generaci farmářů podpořit tím, že se zaměří na hlavní překážky, kterým čelí: přístup k půdě, financím, dovednostem, spravedlivým životním podmínkám na venkově a podpoře nástupnictví.
O pomoc a zlepšení podmínek se dlouhodobě snaží právě i Farmářská škola vychovávající novou generaci zemědělců, a to s důrazem na udržitelnost, ekonomickou soběstačnost
i respekt k půdě a krajině.
i respekt k půdě a krajině.
,,Navázáním spolupráce s Lokály tuto snahu ještě prohlubujeme," říká Jiří Prachař, zakladatel Farmářské školy, a dodává: ,,Farmaření dnes není jen o chovu a pěstování, ale také
o schopnosti komunikovat se zákazníky. O tom, najít si cestu k odběrateli a ukázat mu, proč stojí za to nakupovat naše produkty. Tím, že budou Lokálové mladé farmáře podporovat
a zviditelňovat jejich práci, přispějí mimo jiné k potravinové bezpečnosti. Když vypadne velký dodavatel, problém má rázem celá republika. Naproti tomu menší farmáři drží potraviny
i krajinu v chodu - znají své zákazníky i okolí, také fungují přirozeně šetrně k přírodě."
o schopnosti komunikovat se zákazníky. O tom, najít si cestu k odběrateli a ukázat mu, proč stojí za to nakupovat naše produkty. Tím, že budou Lokálové mladé farmáře podporovat
a zviditelňovat jejich práci, přispějí mimo jiné k potravinové bezpečnosti. Když vypadne velký dodavatel, problém má rázem celá republika. Naproti tomu menší farmáři drží potraviny
i krajinu v chodu - znají své zákazníky i okolí, také fungují přirozeně šetrně k přírodě."
Sdílet článek na sociálních sítích
