Sobota, 20. dubna 2024

Biomasa jako obnovitelný zdroj energie

Akce CZ BIOMu
Biomasa jako obnovitelný zdroj energie
Biomasa jako obnovitelný zdroj energie

Biomasa jako obnovitelný zdroj energie

Jaroslav Váňa

Energetická koncepce založená na fosilních palivech a jaderné energii omezovala zavádění obnovitelných zdrojů energie (OZE) v České republice. Zejména uplatňování energie z biomasy bylo provázeno nezájmem ze strany státu a minimální finanční podporou. Přesto se podařilo cílenou propagační kampaní, kterou již 8 let provádí odborníci sdružení v Českém sdružení pro biomasu (CZ BIOM), zvýšit roční produkci energie z biomasy na 19 PJ, což je cca 1% tuzemské spotřeby primárních energetických zdrojů.

V nedávné době se změnil i postoj státu k energetickému využití biomasy, a to z důvodu očekávaného přidružení ČR do EU. OZE a zejména energie z biomasy jsou hlavní prioritou energetické politiky EU, která si stanovila ambiciózní cíl - zvýšit do roku 2010 podíl OZE ze současných 6% na 12% a ztrojnásobit výrobu energie z biomasy. Pro EU je přijatelné, aby v ČR bylo v roce 2010 produkováno 51 PJ energie z biomasy, což je 2,9% primární energetické spotřeby ČR.

O způsobech naplňování tohoto cíle budou diskutovat energetici, ekologové, agronomové, projektanti a výrobci energetických zařízení na tradiční odborné konferenci "Energetické a průmyslové rostliny VI". 6. ročník této konference s mezinárodní účastí se koná 27. července a je spojen s prohlídkou porostů energetických rostlin. Sraz účastníků je v 9:00 ve výzkumné stanici VÚRV v Chomutově - Černošická 4987. Na konferenci bude věnována zvýšená pozornost výrobě bioplynu, termickému zplynování biomasy a využití nadbytečné půdy pro zakládání plantáží energetických rostlin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů