Neděle, 28. dubna 2024

Ministerská škatulata se hýbala zvesela

Ministerská škatulata se hýbala zvesela
Praha - V uplynulém týdnu se premiér Vladimír Špidla něco naběhal a něco napil vody s bublinkami. Dal jí přednost i před šampaňským vínem při instalaci do funkce ministryně školství Petry Buzkové. Jen na ministerstvu zemědělství neměl na vybranou, a tak na ex vypil sklenici mléka, aby dobře nastartoval Jaroslava Palase, nového ministra zemědělství. Zatímco premiér uváděl nové ministry na ještě nevychladlá křesla jejich předchůdců, na chodbách a v kuloárech se hodnotilo a vedly zásadní řeči. Na ministerstvu zemědělství byla velká starost, jak to dopadne s tablem ministrů na zdi před Fenclovou kanceláří, kde jsou obrazy jeho předchůdců od roku 1920 ve dvou řadách nad sebou. Spodní místo po pravici Bohumila Kubáta by měl správně zaplnit portrét Jana Fencla a nahoře nad ním bude jednou Jaroslav Palas vedle Josefa Luxe. Tam se ale domáhá místečka Fencl, prý vedle Kubáta nebude. Zatímco úředníci vedli zásadní řeči, Jaroslav Palas byl pod palbou novinářů. Dozvěděli se dvě zásadní pravdy. Pije rád mléko a Fenclovy židle se nebojí, sedával proti ní několikrát, když s ministrem jako šéf zemědělského výboru parlamentu diskutoval. Nový ministr životního prostředí Libor Ambrozek byl k novinářům ještě otevřenější. Svěřil se jim s obavami, že bude nejtlustším mužem vlády, má prý dost v pase, a tak raději zůstává sedět. Má silné spojence v Dětech země, Greenpeace a v Duze, z jejíchž členů sestaví tiskové oddělení. Má za sebou i Jihočeské matky a s Jihočeskými taťky si už nějak poradí. Novinářům předložil dvě menu - jedno ekologické a druhé pro nepřátele životního prostředí. To si odvážili dát jen dva žurnalisté, zatímco většina se pokorně rozhodla pro zeleninu. Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec se ještě s kolektivem budovy na Staroměstském náměstí sžívá, protože do poslední chvíle nevěděl, jestli nenastoupí na ministerstvo dopravy. Na novinářích tak trochu vyzvídal jaké má náměstky. Znali jen jednoho, v dobrém. A ty další, co úspěšně hráli mrtvé brouky, si musí ministr prověřit sám. V tom měl Palas náskok, protože silnými hvizdy vždy zemědělci na velkých sroceních častovali neomylně svého hlavního náměstka, s nímž si na přivítanou i na úplnou rozloučenou Palas podal ruku hned první den. Výňatky z menu Libora Ambrozka Menu I.  salát z produktů ekologické farmy ( nehnojeno)  vajíčko ze slepice ve volném výběhu, krmených nehnojenou zelenou potravou  olej z ručně sbíraných a ručně mačkaných oliv Menu II.  lasagne s masem a žampiony vytažené z freonové ledničky  maso ze šílené krávy  sýr z průmyslově chovaných koz ( dochuceno, přibarveno) Zdroj: Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů