Úterý, 30. dubna 2024

O vytápění rodinných domků se postará i vodík

O vytápění rodinných domků se postará i vodík

Dokáže to expozice na výstavě InfoTherma ve Frýdlantě n. O.

Především na využívání obnovitelných zdrojů a úspory energie v malých a středních objektech je zaměřen letošní, již 11. ročník výstavy InfoTherma, která se od pondělí 19. do čtvrtka 22. ledna koná v areálu u motelu Panorama ve Frýdlantě nad Ostravicí. Jde o největší specializovanou výstavu svého druhu v ČR a na Slovensku.

\"O akci je opět větší zájem vystavovatelů, než jsou prostorové možnosti frýdlantského výstaviště. Letos se zde bude prezentovat 253 domácích a zahraničních firem,\" uvedl ředitel výstavy Libor Kostelný. Pořadatelé nechtějí ale výstavu přemístit jinam, ve Frýdlantě našli dobré podmínky, například možnosti ubytování. Výstava je podle oborů členěna do 69 samostatných kapitol, ústředním tématem jsou obnovitelné zdroje energie. \"Zatím se u nás k tomu nikdo moc nehlásí. A přitom Evropská unie bude po nás vyžadovat, aby 12 procent spotřeby energií bylo obnovitelných, zatímco nyní máme sotva tři procenta,\" podotkl Kostelný.

Tepelná čerpadla i solární systémy

Jak dále informoval, na výstavě bude například 27 firem prezentovat tepelná čerpadla, 15 firem solární systémy, 34 vystavovatelů představí zateplování a izolace objektů, 33 firem měření a regulaci tepla. \"Novinkou bude prezentace pěti firem, které představí domy s nízkou energetickou náročností,\" sdělil ředitel Kostelný a dodal, že největším exponátem bude celodřevěný montovaný nízkoenergetický dům, kterým budou návštěvníci procházet do výstavných hal. Celorepublikovou novinkou bude expozice využití vodíku a palivových článků pro vytápění rodinných domků. Tomuto tématu bude také věnován jeden ze seminářů odborného doprovodného programu. \"Ve světě už na vodík, který je úžasně koncentrovaným palivem, jezdí auta i autobusy,\" poznamenal. V rámci doprovodného programu výstavy se uskuteční dvacet odborných seminářů, firemní semináře a další setkání odborníků. Po zkušenostech z předcházejících let bude na letošní InfoThermě rozšířen poradenský integrovaný stánek ministerstva životního prostředí, ministerstva průmyslu, Státního fondu životního prostředí, České energetické inspekce, vysokých škol. Na dotazy návštěvníků bude ve stánku odpovídat dvacetičlenný tým poradců, k dispozici budou propagační materiály.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů