Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VODA MŮŽE PODRAŽIT AŽ O 100 PROCENT
Schválená novela vodního zákona, která v souladu s předpisy EU požaduje modernizaci čističek odpadních vod, by mohla mít za důsledek vzrůst cen vody až o 100 procent. Čističky by měly být schopny zachycovat dusičnany a další prvky, na které běžné biologické a mechanické čištění nestačí. Úpravy si vyžádají v rámci republiky 85 miliard korun a zatím to vypadá tak, že by tyto peníze měly zaplatit obce, které je nemají. Zákon předpokládá, že se s modernizací započne nejpozději do konce roku 2010, jinak hrozí obcím pokuty. Kolegium primátorů bude rozhodující část potřebných financí požadovat po státu, ten ostatně podle představitelů řady krajských měst celou situaci zavinil.

PLÁN SNIŽOVÁNÍ EMISÍ MŮŽE VÉST K BANKROTŮM
Evropská unie přiznala, že plán snižování emisí oxidu uhličitého (CO2) by mohl vést k bankrotům průmyslových firem a k jejich odchodu z Evropy. EU se v rámci Kjótského protokolu dohodla, že sníží emise CO2 do roku 2012 o osm procent pod úroveň roku 1990 a nyní zpracovává plány, jak k tomu firmy donutit. Firmy by měly dostat na produkci určitého objemu CO2 povolení, s nimiž budou moci obchodovat. Průmyslové skupiny si již stěžovaly, že plán omezování emisí oslabí mezinárodní konkurenceschopnost evropského průmyslu, protože značná část světa se k němu nepřidá. Dohoda z Kjóta například vůbec nepočítá s tím, že by emise snižovaly rozvojové země jako Čína a Indie.

Plzeň/Domažlice - Rada Plzeňského kraje souhlasí se zřízením chráněné krajinné oblasti Český les. \"Navržený prostor zahrnuje nejcennější území příhraničního pásu hor Českého lesa od Broumova na Tachovsku až po Českou Kubici,\" uvedla mluvčí krajského úřadu Alena Šatrová. Výměra této oblasti činí 504 k
a téměř v celé délce sousedí s chráněnými územími v Bavorsku. Už v roce 1998 bylo vyhlášení CHKO Český les zařazeno mezi priority Státního programu ochrany přírody a krajiny, schváleného vládou ČR. \"Krajský úřad vypracoval podkladové materiály tak, aby byla zajištěna výrazná ochrana hodnotným částem přírody, ale současně bylo pamatováno i na rozvoj území pro klidovou rekreaci,\" sdělila dále Šatrová. Krajský úřad také nechal Regionální rozvojovou agenturou zpracovat studii Turistika a rekreace s tím, že po vyhlášení CHKO se bude vycházet z již zpracovaných materiálů. Z oblasti chráněného území byl vyčleněn prostor okolo dálnice D5 u Rozvadova, proto krajinná oblast bude rozdělena na dvě části.

Adamov Ochránci přírody přitvrdí ochranu jeskyně Býčí skála a jejího okolí. Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras plánuje tuto dosavadní národní přírodní památku spojit se sousední rezervací Josefské údolí a do nově vyhlášené Národní přírodní rezervace Býčí skála zahrnout i další menší lokality. \"Pro turisty nebude mít změna dramatický ráz,\"řekl ředitel správy Leoš Štefka. Vyhláška ministerstva životního prostředí nutná pro vznik nové rezervace už prošla připomínkovacím řízením.

Velký Ratmírov - Budoucímu rozvoji obce, která se nachází nedaleko Jindřichova Hradce a je proslavená výrobou smažených bramborových lupínků, by měla výrazně pomoci stavba čistírny odpadních vod. Ta má být dokončena ještě v letošním roce a spolu s ní se budují i dva kanalizační sběrače.
Jak uvedl starosta obce Josef Radosta, velkou výhodou je, že se na akci v hodnotě zhruba 8,5 milionu korun podařilo získat státní dotaci z fondu životního prostředí. Ta by měla činit přibližně čtyři miliony korun. \"V budoucnu by nás výstavba čističky zřejmě neminula. Připravujeme nové stavební parcely,\" poznamenal starosta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů