Pátek, 19. dubna 2024

Situace s dioxiny v potoce u Žacléře není tragická

Situace s dioxiny v potoce u Žacléře není tragická
Míra dioxinového zamoření Lampertického potoka u Žacléře není tragická, ale nedá se odbýt mávnutím ruky. To je stanovisko Jindřicha Petrlíka, vedoucího programu Toxické látky a odpady ekologického občanského sdružení Arnika.
Lampertický potok je napájen převážně vodami z likvidovaného dolu Jan Šverma v Žacléři na Trutnovsku. Své přesvědčení, že z dolu unikají nebezpečné látky, obhajoval Petrlík v pondělí večer v Žacléři na veřejném setkání s občany.

Bezpečná technologie

Důlní díla likviduje společnost Gemec Union tak, že je vyplňuje zakládkovou směsí, do níž míchala i popílky se spaloven odpadů. Právě ty podle zjištění Arniky obsahují toxické dioxiny, jichž se tu podle Petrlíka za dobu tří let nashromáždilo 45 gramů. \"Pro srovnání, v zamořené části areálu Spolany Neratovice se celkové množství dioxinů odhaduje na 20 gramů,\" sdělil.
Předseda představenstva Gemec Union Zdeněk Adamec tvrdí, že technologie jeho firmy je zcela bezpečná a že z materiálů, ukládaných v dole, nedochází k vyluhování nebezpečných látek. Březnové rozbory sedimentů z Lampertického potoka ale ukázaly, že pod výtokem z důlní čističky vod je desetinásobná koncentrace dioxinů ve srovnání s přítokem, odvádějícím vody z jižní části odvalu.
\"To by se mělo stát podnětem k posouzení vlivu způsobu rekultivace či sanace dolu na životní prostředí,\" soudí Petrlík. Podle jeho slov není vyloučeno, že jedy z dolu se mohou objevit v prostředí až za několik desítek let.
Adamec se však odvolal na to, že naměřené hodnoty jsou hluboce pod limity, které stanovuje metodický pokyn Ministerstva životního prostředí ČR. \"My nyní popílky ze spaloven neodebíráme. Bude mi někdo tvrdit, že když končí na skládce, tak je to bezpečnější?\" hájil se v pondělí Adamec.
Připomněl, že pokud by nyní někdo chtěl získat vzorky již uložených směsí, stálo by to obrovské peníze, které jeho firma rozhodně nehodlá platit, mj. i proto, že ke sledování obsahu dioxinů ji naše zákony nenutí. Mladá dívka z publika uvedla, že mezinárodní ekologická organizace Greenpeace nabízí zcela zdarma odběr vzorků a jejich analýzy v britských laboratořích.

Na haldě může být lyžařský areál

Adamcova firma hodlá po dokončení likvidace dolu v prostoru dále podnikat. Mimo jiné uvažuje o využití rekultivované haldy pro zřízení lyžařského areálu. To popudilo Vlastimila Nyče, bývalého žacléřského zastupitele. \"Dokonce jsem zaslechl, že tam někde mají být taky tenisové kurty. Nedělejte si nás legraci, vždyť jsme dospělí lidé, pane Adamec,\" řekl.
Lidé se také mj. dověděli, že na rekultivaci dolu nebyl zpracován posudek o vlivu stavby na životní prostředí (EIA), neboť v letech, kdy se práce zahajovaly, to zákon nevyžadoval.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů