Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadky z příkopů musí uklízet obecní úřady

Odpadky z příkopů musí uklízet obecní úřady
Lounsko - Nekončící práci představuje pro obce, v jejichž katastru vedou zpevněné polní cesty, stálé uklízení odpadků v příkopech a okolí. Nekončí totiž ani \"přísun\" odpadků od lidí, kteří mají problémy házet odpad jako ostatní do nádob k tomu určených.
Pravidelně uklízejí například veřejně prospěšní pracovníci Obecního úřadu v Dobroměřicích zárodky černých skládek podél zpevněné asfaltové cesty, která spojuje hlavní silnici z Loun do Mostu a Nečichy. Bývalá zemědělská komunikace s asfaltovým povrchem láká k bezplatnému odložení odpadků do přírody například drobné podnikatele, kteří projíždějí po hlavní silnici.
\"Ověřovali jsme možnost uzavřít silnici závorou, ale s tím zase nesouhlasili majitelé pozemků, kterým slouží cesta jako přístup do polí,\" uvedl starosta Dobroměřic Jaroslav Fořt. Stejná je situace i u další cesty, spojující s hlavní silnici zemědělskou usedlost pod Oblíkem. Obecní úřad Dobroměřice se pokusil řešit situaci dopravním značením, ovšem značku již několikrát někdo poškodil. Na opačné straně, u Nečich, značka, omezující vjezd motorových vozidel, zmizela docela.

Stejnou situaci řeší sousední Obecní úřad Lenešice, který zase bojuje s nepovolenou skládkou u panelové cesty, odbočující ze silnice do Postoloprt za Lenešickým rybníkem. Cesta vede k bývalé pískovně zemědělského družstva Dobroměřice, která byla postupně zavezena a někteří řidiči si zřejmě nemohou odvyknout, i když skládka už byla dávno zrušena.
\"Opatřili jsme místo tabulkou se zákazem skládky a vyčíslením pokuty, která umožňuje přistiženým uložit za neoprávněné ukládání odpadu pokutu až 50 tisíc korun,\" potvrdil starosta Lenešic Karel Nováček. Tabulky se však vandalové mnoho nebojí - loni ji někdo opakovaně ohnul, nakonec docela zmizela.

Židovu skálu hlídají i ochránci Středohoří
Dalším ohroženým místem v okolí Lenešic je tzv. Židova skála v katastru kopce Raná, který je národní přírodní rezervací. Tam střeží s Obecním úřadem Lenešice lokalitu i stráž CHKO České středohoří, jíž se loni padařilo jednoho řidiče osobního vozu přímo při vysypávání nepořádku přistihnout a na místě pokutovat.

Obec pořádá sběrové dny
Přitom obě obce na okraji chráněné oblasti mají likvidaci odpadků v obci ošetřenu tak, že lidé opravdu nemusí zakládat černé skládky.
\"Mimo běžné popelnice máme v obci i sběrný dvůr, kde mohou lidé za minimální poplatek uložit všechno, co jim v domácnosti překáží nebo dosloužilo,\" uvedl lenešický starosta Karel Nováček.
Dvakrát ročně organizuje obec pravidelný sběr nebezpečných odpadů, kde mohou lidé odevzdat jen položením před vrata svého domu staré pneumatiky, lednice či televizory, včetně zbytků nebezpečných chemikálií nebo barev. Sběr nebezpečných odpadků dvakrát ročně tak přišel obec na 90 tisíc korun. Přesto někteří obyvatelé rozvážejí odpadky po okolí.
\"Jedinou možnou cestou, jak černým skládkám zamezit, je pravidelně kontrolovat ohrožená místa a odpadky ihned odvézt, aby z nich nevyrostla skládka,\" shodli se oba starostové. Většinu práce tak jako tak stejně musí odvést obec.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů