Pátek, 19. dubna 2024

Zlatý důl: obnovitelné zdroje

Zlatý důl: obnovitelné zdroje
Donedávna popelka, do budoucna zlatý důl. To je případ obnovitelných zdrojů, jejichž podíl má podle čerstvě schválené energetické koncepce vzrůst z nynějších asi dvou procent až na 16 procent v roce 2030. Stát hodlá čisté zdroje energie masivně podporovat.

Energie z vody, slunce, biomasy, vodíku či větru - to, co je dnes zatím spíše technickou raritou, by se mělo v nejbližších letech stát běžnou záležitostí. Zatím jsou tzv. čisté neboli obnovitelné zdroje energie příliš drahé - jejich návratnost vychází zhruba na 12 let, a to i s podporou povinným výkupem a vyšší výkupní cenou. Ceny takto vyrobené energie však v čase výrazně neporostou a technologický pokrok přispěje i ke snížení investičních a provozních nákladů. K masivnímu rozvoji obnovitelných zdrojů má přispět i zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, který právě projednává Poslanecká sněmovna. Ten navrhuje, aby stát firmám garantoval návratnost investic do obnovitelných zdrojů. Výkupní cena elektřiny z obnovitelných zdrojů má být po určitou dobu pevná, aby podnikatelé měli jistotu, že se jim investice vrátí. Již nyní Energetický regulační úřad podporuje ekologické zdroje minimální výkupní cenou. Ta je několikanásobně vyšší než v případě \"klasické\"energie z jádra, uhlí či z velkých vodních elektráren. Zvyšování podílu obnovitelných zdrojů láká spousty firem. Podle odborníků půjde o investice v řádu desítek miliard korun.

Firmy se jen hrnou

Zatím největším rýsujícím se projektem v oblasti obnovitelných zdrojů energie je projekt Větrný park Chomutov. Firma Czech Venti, což je společný projekt tuzemské Proventi a skupiny britských investorů Virtual Utility, plánuje na Chomutovsku postavit celkem 180 vrtulí. Do zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie se tak pouští i společnost ČEZ . \"Zaměřujeme se například na biomasu, které letos plánujeme spálit až 120 tisíc tun,\" uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ uvažuje i o výstavbě dalších větrných elektráren. Nedávno vyhlásil také záměr postavit dvě až tři nové přečerpávací elektrárny, v Dukovanech provozuje od podzimu také elektrárnu na sluneční pohon.

Ceny čisté energie jsou vysoké

Snaha rozšiřovat podíl obnovitelných zdrojů má i různá úskalí. Do ceny elektřiny nejsou započítány náklady na likvidaci odpadů či škody způsobené emisemi, ty jsou u alternativních zdrojů nižší. Odborníci odhadují, že skutečná cena elektřiny z konvenčního zdroje je ve skutečnosti minimálně o tři koruny vyšší. \"Cenu konvenční elektřiny dále zvýší zavedení ekologické daně v příštích letech,\"řekl ekolog Martin Bursík. Podle Kříže ale nebude jednoduché v tuzemských podmínkách stanovený podíl obnovitelných zdrojů naplnit. Obecně se totiž soudí, že Česká republika nemá pro rozvoj obnovitelných zdrojů tak dobré podmínky jako třeba přímořské státy, které mohou využívat energii větru či mořských vln. Evropská unie chce proto už do roku 2010 dosáhnout 22procentního podílu obnovitelných zdrojů. \"Aby se podíl obnovitelných zdrojů u nás naplnil, půjde o investice v řádech desítek, možná spíše stovek miliard korun,\" upozornil Kříž.
Zdroj:Střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů