Pátek, 29. března 2024

Kroměříž je mezi deseti nejlepšími městy v Evropě

Kroměříž je mezi deseti nejlepšími městy v Evropě

V úterý 1. června 2004 předá komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová již podruhé v Bruselu na slavnostním večeru v rámci Zeleného týdne ceny třem vítězným městům v soutěži o Evropské ceny za udržitelnou mobilitu 2003. Mezi deseti městy, nominovanými do nejvyššího kola soutěže, je i Kroměříž. K dalším nominovaným městům patří Almada (Portugalsko), Donosia - San Sebastian (Španělsko), Las Palmas z Gran Canaria (Španělsko),  Kiel (Německo), Koprivnica (Chorvatsko), Lublaň (Slovinsko), Krakov (Polsko), Lund (Švédsko) a Tours (Francie).

Soutěž Evropské komise je určena pro města ze všech 25 členských států EU i kandidátských zemí. Komise chce touto cestou vyzdvihnout a ocenit nejlepší příklady evropských měst, zaměřené na ekologické formy dopravy. Za Českou republiku se do soutěže o Evropský týden mobility 2003 přihlásilo pět měst.

V loňském roce bylo mezi deseti nominovanými městy české město Vsetín, hlavní cenu vyhrála města Ferrara (Itálie), Ženeva (Švýcarsko) a Lund (Švédsko).

Evropský den bez aut, který se poprvé uskutečnil ve Francii v roce 1998, se koná v Evropě již řadu let. Od roku 2002 se stal součástí Evropského týdne mobility. Obě osvětové a propagační akce mají v evropských městech podpořit nový přístup, zaměřený na ekologicky přijatelnější a udržitelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech. Orgány místní samosprávy přitom mohou představit svá města v jiném světle a zvýšit povědomí občanů o dopadech různých způsobů dopravy na životní prostředí. O úspěchu akce celoevropského rozsahu svědčí účast 760 měst v roce 2000, 1005 v roce 200, 1448 v roce 2002 a 1498 v roce 2003.

Ministerstvo životního prostředí je iniciátorem a koordinátorem Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility v České republice. V roce 2003 se Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility v České republice zúčastnila města Bohumín, Boskovice, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Kroměříž, Letovice, Olomouc a Vsetín. Města Karviná, Prostějov a Velké Meziříčí se zapojila do Evropského dne bez aut. Pět dalších měst – Brno, Hradec Králové, Moravská Třebová, Praha a Třebíč oficiálně obě aktivity podpořilo několika akcemi.

Evropský den bez aut a Evropský týden mobility se v ČR připravuje i v roce 2004.

 Eva Veverková
tiskové odd. MŽP

Pro další informace doporučujeme 

http://www.env.cz

http://www.22september.org
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů