Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

MODEL MB KARTON VYRÁBÍ NÁHRADU NEVHODNÝCH OBALŮ
Ekologická opatření, která od 90. let uplatňují státy EU, se stále více projevují v oblasti nevratných recyklovatelných obalů, které se po splnění své funkce likvidují. Na základě platných a novelizovaných zákonů o odpadech a Zákona o obalech ve vazbě na zákony EU jsou z trhu postupně vytlačovány obaly ekologicky nevhodné. Bohaté zkušenosti s výrobou obalů, které jsou schopny nahradit obaly dřevěné, kovové, plastové nebo kombinované, zejména s ohledem na jejich skladnost, voděodolnost, ekologickou nezávadnost, ale také příznivější cenu, má společnost Model MB Karton. Těžké kartonové obaly vyrábí tato firma na zakázku podle zadání a požadavků zákazníka, nebo se prodávají přímo ze skladu. Výroba probíhá podle osvědčených hygienických standardů.

ČEZ NABÍDL OBCÍM 50 MILIONŮ KVŮLI SKLADU JADERNÉHO ODPADU
Energetická společnost ČEZ nabídla obcím a městům v blízkosti jaderné elektrárny Temelín 50 milionů korun. Tento peněžní dar přímo souvisí s plánovanou výstavbou meziskladu vyhořelého jaderného paliva v areálu elektrárny. Obce se mohou stát účastníky stavebního řízení, a to by mohlo stavbu zkomplikovat. ČEZ již jednou věnoval částku 50 milionů korun obcím, a to v polovině 90. let, kdy ji získaly obce v okolí jaderné elektrárny Dukovany. Dočasné úložiště jaderného paliva tam funguje a elektrárna pracuje na jeho rozšíření. Zastupitelé nedalekého Týna nad Vltavou s přijetím peněz váhají. Se stavbou nadzemní haly pro ukládání odpadu nesouhlasí řada občanů i ekologičtí aktivisté.

Celkem 24 laboratoří z 10 nových členských států EU se připojuje k Evropské síti laboratoří pro geneticky modifikované organismy (ENGL), která pomáhá Společnému výzkumnému středisku EU v oblasti řízení zjišťování, identifikace a určování množství geneticky modifikovaných organismů (GMO) v potravinách a krmivech v celé EU. Středisko působí také jako Referenční laboratoř ES a je zodpovědné za koordinaci validace používaných detekčních metod atd. V souvislosti s rozšířením EU se ke kontrole GMO připojuje také 10 nových členských států, které budou také používat harmonizované metody testování. V EU tak bude působit celkem 71 kontrolních laboratoří. Za Českou republiku se bude na detekci GMO podílet pět subjektů: - Vysoká škola chemicko-technologická, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Státní zdravotní ústav, Státní veterinární ústav Jihlava a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Návrh nařízení Evropského parlamentu pro transport odpadů vyvolává diskusi členských států. Většina členů Rady ministrů životního prostředí EU se domnívá, že přeprava odpadů by měla podléhat státní kontrole, případně by neměla být upravena pro celou Evropu jednotně.
Mezi nejdiskutovanější témata patřily otázky kolem přepravy odpadů podle \"zeleného\" katalogu, respektive jejich směsí. Ministři navrhují zachovat princip předběžné opatrnosti a přistupovat k těmto směsím jako ke \"žlutému\" odpadu. Tématem také bylo zamezení eko-dumpingu, například možnost, aby stát měl možnost zabránit přepravě odpadů přes své území.

Rozsah znečištění v lokalitě u Boru u Skutče na Chrudimsku je podle zjištění společnosti Ekomonitor podstatně vyšší, než se předpokládalo. Náklady na sanaci tohoto území, které leží v přírodní rezervaci Toulovcovy Maštale, tak mohou přesáhnout původní rozpočet asi 50 milionů korun. Rovněž případné zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na 19 procent by projekt prodražilo.
Společnost zde ke konci roku vytěžila přes osm tun chlorovaných uhlovodíků, což byla zhruba polovina původně odhadnutého zamoření. Celá lokalita o ploše až 870 000 čtverečních metrů by měla být vyčištěna o dva roky později, pokud ale budou peníze. Na území je téměř stovka vrtů, ze kterých jsou škodlivé látky odsávány a zachycovány ve speciálních zařízeních.

Česko nestihne Evropské komisi zavčas poslat Národní alokační plán pro obchod s emisemi skleníkových plynů. Plán má nastavit pravidla hry pro rozdělování povolenek firmám, které vypouštějí do ovzduší nejvíce plynů způsobujících skleníkový efekt. Původně měla Praha plán předat do Bruselu do konce dubna. Jeho přípravy ovšem zkomplikovala skutečnost, že podniky až dosud nemusely vykazovat, kolik oxidu uhličitého do vzduchu vypouštějí. Mírný skluz v přípravách plánu podle Tomáše Chmelíka z Ministerstva životního prostředí zavedení obchodování s emisemi neohrozí. To je podle něj pořád lepší než možnost, že by Česko poslalo do Bruselu plán, který by neodpovídal představám Komise. Pak by na něm muselo začít pracovat úplně od začátku.

Sydney Ustoupit vzácnému druhu vážek i za cenu vysokých finančních ztrát zatím museli hollywoodští filmaři, kteří v divoké přírodě australských Blue Mountains natáčeli akční film Stealth. Jejich práci ale zarazil soud pro půdu a životní prostředí, podle něhož si budou muset k natáčení vybrat jinou lokalitu.
Proti natáčení v ekologicky citlivé lokalitě protestovali ochránci přírody, kteří dokonce zablokovali přístupovou cestu do hor. Policie devět protestujících zatkla, ale soud jim dal za pravdu. To ovšem může ohrozit pověst Austrálie coby země příznivě nakloněné filmování a zisky z něj plynoucí.

Jednoho z posledních poslů jara, rorýse, přilétajícího k nám z jihu, zpozorovali v těchto dnech rokycanští ochránci přírody. Rorýs obecný je zároveň i letošním ptákem roku. \"Znamená to, že tomuto vynikajícímu letci bude věnována zvýšená pozornost ze strany ornitologů,\" připomněl Pavel Moulis, předseda rokycanské organizace ochránců přírody.
Rorýsi jsou o něco větší než vlaštovky, ale mají dlouhá srpovitá křídla a jsou celkově černí.
Samice koncem května snáší zpravidla dvě bílá vejce, z nichž se líhnou po devatenácti dnech mláďata. Ta zůstávají v hnízdě asi šest týdnů. Podle Moulisových slov se na Rokycansko rorýsi pravidelně vracejí, bohužel ale v čím dál menším počtu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů