Čtvrtek, 28. března 2024

Chceme les, ne betonárku, požadují lidé

Chceme les, ne betonárku, požadují lidé
Jablunkov Stovky občanů Jablunkova, Písku a Písečné nesouhlasí s chystanou výstavbou betonárky na okraji Jablunkova u silnice v místní části Žihla, o kterou usiluje ostravská firma RESA - sanace a rekonstrukce. Jablunkovská radnice tento týden začne jednat s podnikateli o přesunutí stavby jinam. \" Důvody pro petici jsou jasné - v průmyslově zatížené části Jablunkova Žihla chceme zachovat každý kousek lesa, který ještě stojí. Vykácení lesa by byla velká ekologická chyba,\" řekl Miroslav Starý z petičního výboru.
Akci v první fázi podpořilo 350 lidí, dalších 202 podpisů měl Starý na radnici v Jablunkově doručit včera. Podle ochranářů v místech, kde by měla vzniknout betonárka, žijí například ledňáček říční, raci, střevle nebo mloci. Dalším argumentem proti stavbě je podle lidí nadměrně zvýšená doprava a vše, co s ní souvisí. \" Zatížení komunikací, zhoršení bezpečnosti pro chodce, zejména školáky, a neprůjezdnost křižovatky u pošty,\" vyjmenoval Starý. Řekl, že lidé požadují přesun stavby do jiné lokality.
Jablunkovská radnice již firmě RESA slíbila pozemek, na němž má vzniknout betonárka. Ve čtvrtek se mimořádně sešli zastupitelé a rozhodli, že se s firmou bude dále jednat.
\" Firma potřebuje naše definitivní stanovisko co nejdříve,\" nastínil tajemník Stanislav Loskot, podle něhož šance na přesun stavby stále existuje. \" Zatím nic prodáno není, pozemek je stále majetkem města. Firma dosud ani nepředložila projekt,\" zdůraznil tajemník.
\" Myslím si, že město náhradní pozemek připravený nemá,\" uvedl jednatel a společník firmy RESA Jan Sojnek. \" Ale není to tak, že by radnice byla proti nám.
Stála za námi, ale bohužel se to tak vyvrbilo,\" zdůraznil Sojnek. Tvrdí, že se chce s jablunkovským úřadem domluvit, stejně tak hodlá akceptovat i názory občanů. \" Můj požadavek je, aby se rozhodlo do patnáctého června,\" uvedl. Na Jablunkovsku je nyní nezaměstnanost nad patnácti procenty. Betonárka by zaměstnala čtyři až šest lidí, podle Sojneka by však firma RESA díky ní mohla časem zaměstnat dalších dvacet pět pracovníků. \" Zlepšilo by se celkové zázemí firmy. Dovoz betonu například z Třince je pro nás o úplně jiných cenách,\" přiblížil Sojnek.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů