Čtvrtek, 28. března 2024

Lidem vadí málo zeleně a hluk u silnic

Lidem vadí málo zeleně a hluk u silnic
Most - Také v Mostě by již příští rok mohly probíhat Zelené dny. Tamní Ekologické centrum Most totiž zvažuje konání akce s tímto názvem po vzoru evropského projektu.
Mostečané se letos připravují anketou, která má zjistit, jak se jim ve městě žije.
\"Jak se cítím v Mostě?\", je otázka, na kterou mohou všichni odpovídat již od dubna. Konkrétní názory občanů pak centrum zpracuje. Návrhy, které by zlepšovaly život ve městě, lze podávat neustále.
První zaznamenané stížnosti se týkají hlavně nedostatku zeleně v okolí některých obytných bloků a hlučnost v blízkosti silnic.
\"I když je možné se z kritických názorů poučit, vždy je lepší, když se ke kritice přidá i návrh na zlepšení. S touto myšlenkou jsme také k zahájení ankety přistoupili,\" uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí ekologického centra. Veškeré nápady lze v dalších obdobích využít právě pro zlepšení života ve městě.
Letošní čtvrtý ročník evropského Zeleného týdne je vyjádřen heslem Měníme naše chování - poučeným výběrem pro zelenější Evropu. Projekt se zaměřuje hlavně na zlepšování životního prostředí ve městech a obcích. Lze ho zaměřit jak na kvalitu ovzduší, odpady, hluk, ale i na efektivní využívání energie, kvalitu vody a dopravu.
Do Zeleného týdne 2004 se lze zapojit jakýmkoliv způsobem. Uspořádáním veřejné diskuse, výstavy, semináře nebo úklidové akce v přírodě si lidé mohou vyzkoušet, jak lze vylepšit prostředí, ve kterém žijí. Tento týden vrcholí po celé Evropě 5. června, který je Mezinárodním dnem životního prostředí.
Centrum směřuje veškeré aktivity k uskutečnění akce i na Mostecku.
\"Na přelomu září a října proběhne v Okresní knihovně v Mostě výstava zaměřená tímto směrem. Před tím vyjde příručka Zelený rádce Mostecka, kde lze najít mnoho zajímavých námětů,\" informovala o činnosti Hykyšová.
Centrum bude fungovat jako koordinátor aktivit. Spolupráci zahájí hlavně se základními školami a všemi, kteří se Zelených dní zúčastní. Náměty na průběžné činnosti je možné čerpat přímo z ekocentra.
Poradenství a pomoc při organizaci akcí je jednou z nepřeberných činností, kterými se zabývá.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů