Pátek, 29. března 2024

Evropa ochrání kapradí i rybu

Evropa ochrání kapradí i rybu
Český ráj - Vláskatec tajemný nebo sekavec písečný. To jsou některé z druhů, které bude v Českém ráji chránit Evropská unie.
Chránit je bude v rámci soustavy území Natura 2000, které vznikají všude tam, kde se vyskytují rostlinné a živočisné druhy významné z celoevropského hlediska. Kromě zmíněné kapradiny a ryby se do soustavy Natura 2000 mají zařadit také orchidej liparis leseli nebo netopýr vrápenec malý a motýlek modrásek bahenní.
Seznam chráněných druhů teprve vzniká. \"Musíme jej projednat s majiteli pozemků, na kterých se vyskytují, a s příslušnými obcemi. Seznam evropsky významných lokalit pak vyjde ve sbírce zákonů,\" řekla vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová.
Které druhy by se měly zařadit do soustavy Natura 2000 a podrobnosti o této iniciativě, přibližuje výstava v informačním středisku správy CHKO u rybníku Věžák.
Povinnost chránit některé druhy a jejich stanoviště vyplynula pro Českou republiku ze vstupu do Evropské unie. Obyvatel Českého ráje by se ale Natura 2000 významněji dotknout neměla. \"Většina stanovišť druhů navrhovaných do soustavy Natura 2000 je už dnes na území chráněné krajinné oblasti nebo v maloplošných chráněných územích, jako jsou přírodní rezervace a památky,\" uvedla Šoltysová.
Výjimkou podle ní bude lokalita odborně pojmenovaná Průlom Jizery na Maloskalsku. \"Je to území, které se nedostalo při rozšiřování do chráněné krajinné oblasti,\" dodala.
Ti, kdo by byli vyhlášením Natury 2000 omezeni, mohou požádat o finanční kompenzace. \"V naprosté většině případů by ale omezení z Natury 2000 nemělo plynout. Řada lokalit se do této soustavy dostává právě pro to, jak se tam doteď hospodaří, a není důvod to měnit,\" vysvětlil Michael Hošek z pardubické pobočky Agentury ochrany krajiny a přírody.
Soustava evropských chráněných území Natura 2000 měla být vyhlášena už v roce 2000, většina členských států Unie ale podle něj zatím její kritéria nesplnila. \"I když jsme přistoupení k Natuře 2000 začali připravovat až v roce 1999, dnes se dostáváme na úroveň vyspělých evropských zemí,\" doplnil Hošek.
Skutečnou raritou mezi navrhovanými druhy z Českého ráje je rostlina vláskatec tajemný. \"Je to kapradina, která roste pouze v severovýchodních Čechách na pískovcích,\" připomněla Šoltysová. Vyskytuje se hlavně v Hruboskalském skalním městě a v oblasti Příhrazských skal.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů