Pátek, 19. dubna 2024

Nové knihy - Vlažní a váhaví

Nová kniha brněnské socioložky Hany Librové navazuje na její knihu Pestří a zelení (Kapitoly o dobrovolné skromnosti), která vyšla před deseti lety.
Nové knihy  - Vlažní a váhaví
Autorka založila na Masarykově univerzitě obor humanitní environmentalistika a dlouhodobě se věnuje otázkám ekologicky příznivého životního stylu.

Její pozornost se za deset let obrátila od principiálních postojů aktivistů (zelených) nebo lidí dobrovolně skromných (pestrých) k dosud nejednoznačným a rodícím se ekologickým postojům elit (vlažných a váhavých), ve kterých autorka spatřuje naději pro tzv. hodnotová řešení ekologické krize - jejíž blízkost ostatně v knize zpochybňuje.

Autorka nepřijímá zaběhnuté vzorce uvažování fundamentalistů, ale naopak vnímá pozitivně i postoje \"vlažné\", jako jsou například životní styly snobů či bohatých mladých podnikatelů, kteří zastávají proekologické postoje jako součást svého luxusního způsobu života. Definuje ekologický luxus, který nemusí být v rozporu s přírodními principy. Používá pro to německý termín schöpfungsgemäss - přiměřený stvořenému světu.

Zpochybňuje také oslavování života v minulých dobách či méně rozvinutých oblastech, které často představují jakýsi obraz zlatého věku. Říká: \"Nepodléhejme apriorním představám o moudrých postojích a ekologicky prozřetelném chování domorodého člověka a civilizací zkažených rozmařilcích. Můžeme čekat, že se budou za záchranu přírody zasazovat lidé, kteří pociťují závislost na přírodě na vlastní kůži? ... Kavalírského gesta ochrany přírody jsme schopni jenom jako děti civilizace.\"

Publikace se dotýká také mnoha dalších otázek, mezi nimi například váhavosti lidí přistoupit na ekologické vzorce chování z ohledem na to, že vklady do něj jsou značné, ale efekty přinejmenším nejisté nebo nejasné (\"Když se uskromním, globálně to nemá žádný význam.\" nebo \"Odpad, který vytřídím, se stejně zase smísí.\")

Postoje a názory vyjádřené a diskutované v knize (jakkoliv jsou někdy pro člověk nefundamentalistického ražení iritující) přinášejí mnoho nových podnětů a nečekaných souvislostí, díky kterým je kniha podnětná a zajímavá i pro čtenáře mimo úzký okruh \"zelených\"

Hana Librová: Vlažní a váhaví (kapitoly o ekologickém luxusu). Vydalo nakladatelství Doplněk (ww.doplnek.cz). Cena neuvedena. Knihu lze zakoupit v běžných prodejnách nebo objednat na dobírku na e-mail. adrese: doplnek@doplnek.cz
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů